ГЕНЕРАЛНА ОБНОВА ХРАМА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЦВЕТОЈЕВЦУ

ГЕНЕРАЛНА ОБНОВА ХРАМА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ЦВЕТОЈЕВЦУОдлуком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована, Ебр. 140 од 3. фебруара 2010. године за опслуживаче парохије цветојевачко-јовановачке у Цветојевцу, постављени су пароси: маршићански протонамесник Бојан Димитријевић и илићевски јереј Владимир Ћировић. На парохији цветојевачко-јовановачкој налазе се два храма, један парохијски у Цветојевцу који је посвећен Св. Пророку Илији и један филијални који је посвећен Св. Јовану Крститељу и налази се у Јовановцу.

Храм Св. Пророка Илије завршен је и освећен 1939. године, а у крипту храма су похрањени посмртни остаци војника страдалих у овом крају за време Првог светског рата. Приликом пријема парохије цветојевачко-јовановачке храм Св. Пророка Илије налазио се у веома лошем стању, како по питању унутрашњости, тако и по питању покривке и спољашњости. Наиме, храм је више година прокишњавао, јер започето покривање није завршено, а спољашња малтерација се на много места крунила због наведеног прокишњавања и лошег малтера којим је храм био омалтерисан. У унутрашњости храма малтер је опадао на више места због вишегодишњег продора атмосферске воде у унутрашњост самога храма, плочице су биле исфлекане и потпуно избледеле и дотрајале, а дрвена столарија је била неофарбана и налазила се у веома лошем стању. У храму није било струје, а последњи радови на ентеријеру су извођени средином педесетих година прошлог века. Тротоари око храма су били потпуно дотрајали тако да се само познавало где су некада били, а степениште је било у тако лошем стању да се практично одвојило од самог храма и са свих страна испуцало. Темељна сокла је била сва окруњена и руинирана.

Због наведене ситуације у којој се храм налазио, почетком септембра 2010. године започети су радови на детаљној и генералној обнови ове светиње. Прво је извршена санација кровног покривача како би се спречио продор атмосферске воде у храм, затим је извршена електрификација, а потом је обијен малтер у унутрашњости храма на свим местима која су била изложена прокишњавању и извршена је поновна малтерација. По завршеној малтерацији извршено је глетовање и кречење зидова у читавој унутрашњости храма, као и шмирглање, заштита и фарбање дрвене столарије на храму, тронова и певница. Око храма су израђени нови тротоари, темељна сокла је омалтерисана цементним малтером, степенице су саниране и опасане арматурном мрежом.

На пролеће 2011. године настављени су радови на храму, тако да је стари под замењен новим гранитним подом, направљен је улаз у крипту која је деценијама била заливена (у току је израда полица за смештај костију), стари полијелеј је рестауриран и електрификован, урађене су керамичке плочице на степеништу, а изнад западних врата насликана је фреска Св. Пророка Илије. Спољашњи малтер је саниран, и изведени су молерско-фасадерски радови тако што је на зидове нанета подлога, грађевински лепак, мрежица, поново лепак, подлога и акрилна фасада, а на темељну соклу лепак, мрежица и кулир. У црквено парохијски дом, у коме се налазе сала и канцеларија је уведена вода, у кухињи су уграђени кухињски елементи и судопера, саниран је кров који је више година прокишњавао, урађени су олуци и фасада иста као на храму, а унутрашњост је окречена и потпуно сређена. Канцеларији је враћена намена, тренутно се изводе молерско фасадерски радови и уграђује се ламинатни под.

 

јереј Бојан Димитријевић