Одштампајте ову страницу

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СУСРЕТИ СА СТАРЦИМА" АРХИМАНДРИТА АЛЕКСЕЈА БОГИЋЕВИЋА

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СУСРЕТИ СА СТАРЦИМА" АРХИМАНДРИТА АЛЕКСЕЈА БОГИЋЕВИЋАПред великим бројем окупљених, у петак, 1. јула 2011. године у сали Народног Позоришта у Крушевцу, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и Администратора Епархије крушевачке Господина Јована, одржана је промоција књиге Архимандрита мр Алексеја (Богићевића) игумана Свештеног манастира Светог Луке у Бошњану "Сусрети са Старцима" у издању Издавачке куће "Каленић".

На самом почетку Преосвећени владика Јован упутио је благослов сабрању и рекао неколико реченица о самом Аутору кога, како каже, "познаје више деценија". Владика је истакао тај боготражитељски дух оца Алексеја који је у свом вишедеценијском монашком животу сусрео многе савремене Старце и Духовнике и који су, и те како, оставила на њега велики и неизбрисиви траг.

О значају сусрета и сусретања у животу Цркве говорио је протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Он је подсетио окупљење о вишедеценијској издавачкој делатности куће "Каленић", у оквиру које је изашла и ова књига оца Алексеја.

Госпођа Радмила Мишев, приређивач књиге, подсетила је окупљене на њен сусрет са оцем Алексејем, дечанским монахом, као и то да су овом књигом покушали да отргну од заборава све оне велике Старце и Духовнике Православља који су били миомирисни цветови у Божијем Врту званом Црква Христова.

На крају је и сам Аутор подсетио и себе и окупљене на великог свог Старца и духовника, оца Макарија Дечанца кога ведрина и хумор никад нису напуштали. Дивном анегдотом из Старчевог живота завршено је ово духовно вече.

У промоцији ове књиге учествовао је и хор Светог кнеза Лазара из Крушевца који је молитвом Оче наш отворио ово сабрање.


Извор: Епархија крушевачка

Фото: Миљан Милетић