Одштампајте ову страницу

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИСветом Литургијом, као суштинским и централним делом, отпочела је прослава славе Цркве Светих апостола Петра и Павла. Литургијом је началствовао бивши намесник белички и пензионисани сабрат храма протојереј-ставрофор Радослав Станковић уз саслужење садашњег намесника и јагодинског свештенства. После Свете Литургије и заједничарења у Светој Чаши уследио је трократни опход око храма испред кога је пресечен славски колач, и славље и заједничарење је настављено послужењем за све присутне испред храма.

Оно што карактрерише овогодишњу славу је одржавање петог етно-сајма старих заната, рукотворина и хране у порти храма. Јагодинци су имали прилику да у Цркви виде и упознају се са нашим старим занатима који су у неким срединама одавно заборављени. Међу излагачима који су дошли из целе Србије било је и оних који су дошли из Македоније и Словачке и који су представили своје традиционалне производе.
Овакву врсту саборовања и окупљања већ пети пут у Јагодини организује удружење Етно форма из Јагодине. Међусобна сарадња удружења и Цркве је започета прошле године, што је резултирало да се овогодишњи сајам организује у порти храма где му је и место. Црква је кроз историју увек била са својим народом и у тешким тренуцима и када смо се радовали. Ово је била прилика да после заједничке Чаше то заједничарење наставимо и да се кроз саборовање упознамо са нашом традицијом која је изузетно богата, али на жалост врло често запостављена и скрајнута пред налетима савремене цивилизације и модерног начина размишљања данашњег човека.
Сабор је завршен у вечерњим сатима када је уприличена и Духовна академија у којој су се присутнима представили хор Светих апостола Петра и Павла и деца која похађају школу традиционалних игара и песама при храму.

 јереј Миломир Тодоровић