Одштампајте ову страницу

ДРУГА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА - ПОПОВИЋ 2011

ДРУГА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА - ПОПОВИЋ 2011У суботу, 24. септембра 2011. године, у цркви у Поповићу одржано је свечано догађање посвећено, на првом месту, црквеном беседништву, затим иконографији и класичној музици.

Догађање је организовала ЦО поповићка са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а под покровитељством Министарства вера и дијаспоре Републике Србије, Скупстине општине Сопот и уз велику помоћ Центра за културу Сопот.

Тог празничног јутра црква и порта су биле испуњене децом и одраслима, озарених лица. Народ је у прелепој порти уживао, после одслужене Свете Литургије и изврсне беседе др Радомира Ракића протођакона, и у бројним, крајње садржајним, беседама свештеника, ђакона и вероучитеља.

Посебно су запажена предавања Господе Горана Раденковића професора и Радомира Наумова некадашњег министра вера Републике Србије. Говорило се на тему беседништва и на тему Никола Тесла и његова религиозност.

Пријатно изненађење нам је дошло од музичког наступа талената из парохије поповићке и ученика средње музичке школе из Крагујевца. Извођена су дела великих музичких стваралаца. Треба нагласити да су млади музичари и ученици верске наставе.

Тога дана смо се поучавали у Речи Божијој кроз заједницу Свете Литургије, кроз слушање прелепих беседа, кроз посматрање природе која нас окружује и на крају кроз лепоту икона које је у нашу порту донео Господин Владимир Скерлић, а створили су их Студенти Академије за конзервацију и уметност.

Друга смотра црквеног беседништва је догађање које треба да нас узводи ка уметности, духовности и Богу.

Марко Стевановић јереј