СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУУ недељу по Воздвижењу Часнога Крста, 2. октобра 2011. године, Епископ шумадијски Јован је у лаповском храму Свете Параскеве служио Свету Архијерејску Литургију. Мноштво народа је са великом радошћу дочекало свог архипастира, а међу њима је био велики број деце која похађају веронауку.

Непосредно пре саме Литургије Владика је освештао звоно, дар Миланке Мујковић из Лапова, а затим је величанственим возгласом Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа започела служба над службама. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протојереј Велибор Јовановић и јереј Горан Живковић.

Приликом вршења малог входа свештеник Горан је одликован достојанством протонамесника. Епископ је у пригодној беседи нагласио да овај чин није добијен зарад заслуга, већ као подстицај за још већу ревност у тешкој и пред Богом одговорној свештеничкој служби, а у временима тешких искушења нашег народа и његове свете Српске Православне Цркве како пише у епископској грамати.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Затим је уследило читање недељног апостола и Јеванђеља после кога је Владика Јован одржао надахнуту беседу у којој је нагласио важност поменуте приче о талантима. Свака прича из Јеванђеља је важна, али ова је важна на посебан начин, нагласио је Епископ. Преко ње се осликава наш однос према Богу Створитељу и дате нам слободе. Сваки човек има неки дар тј. таланат који треба препознати у себи и употребити га на духовну корист ближњих. Богом дану слободу можемо мудро употребити, али и злоупотребити као што се данас често ради. Самовоља као израз те слободе данас је најчешће управо ђавовоља и као верници треба да водимо рачуна да нас иста не обузме и освоји. Шумадијски архипастир је у својој беседи говорио и о непроцењивом значају Свете Литургије у животу сваког верујућег човека наводећи великом броју присутне деце да је она управо најбоља веронаука.

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована у Лапову

Ученици су то и доказали масовним причешћивањем после ђаконовог возгласа “Са страхом божијим и вером приступите”.

На крају овог дивног духовног сабрања за све присутне уследила је трпеза љубави.

Горан Живковић, протонамесник