Одштампајте ову страницу

КРСНА СЛАВА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

Episkop sumadijski G. Jovan У петак, 16-ог новембра, Његово Преосвештенство eпископ шумадијски Г. Јован прославио је своју крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц. На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у резиденцији епископа надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу. Честитајући славу владици, о. Срећко је рекао: „Ваше Преосвештенство, нека Вам молитвом Светог великомученика и победоносца Георгија, заштитника дома отаца ваших и Вашег молитвеника пред престолом Свевишњег, Свевечни Господ подари крепости и снаге да одолите свим искушењима на Вашој претешкој стази архипастирској“.

Сутрадан, на дан своје крсне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење десет свештеника и два ђакона. По прочитаном Светом јеванђељу, проповед је одржао протонамесник Добривоје Милуновић, парох светоуспенски. У надахнутој беседи, о. Добривоје је најпре говорио о мучеништву Светог Георгија који је био војник свирепог римског цара Диоклецијана, али пре и изнад свега војник Великога Цара небеског, обучен у свеоружје Христово. Световрлински живот и страдања Светог Георгија најлепше су отелотворење речи из прочитаног Светог јеванђеља (Лк. 21, 12-19) и посланице Светог апостола Павла (Еф. 6, 10-17). Када је после дугог мучења један од највећих гонитеља хришћана, цар Диоклецијан, упитао светитеља: „Јеси ли се раскајао, Георгије, или си још непокоран?“, овај Божији угодник и сведок Васкрслога Христа је одговорио: „Зар ти мислиш, царе, да сам ја већ толико изнемогао, те ћу се због тако малога мучења одрећи своје вере? Пре ћеш ти изнемоћи мучећи ме, него ли ја мучен“.

 

У другом делу беседе, о. Добривоје је у име свештенства и верника шумадијске епархије честитао славу Преосвећеном Владици Јовану. Он је истакао да се аждаја коју је Свети Георгије копљем погубио кроз историју хришћанства често повампиривала, а да и у овом нашем времену аждаја поново сикће и насрће, нарочито на благочестиве Архијереје, износећи разне лажи и клевете. О. Добривоје је изнео светли и свети пример једног од наших блаженопочивших архијереја који је пре равно шездесет година у својој приступној беседи за програм свога будућег архипастирског служења узео речи уклесане у мермеру изнад иконе Св. Саве у београдском Саборном храму: „Љубите православље, љубите српство“. Он је Владику и присутне подсетио на речи Светог апостола Павла упућене ученику Тимотеју: „Сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени. А зли људи и опсенари напредоваће од зла на горе, варајући и варајући се“ (2. Тим. 3, 12-13).

беседа о. Добривоја Милуновића

После заамвоне молитве, старешина саборног храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, благословио је и осветио славско жито и славски колач. По завршетку Свете Литургије владика Јован је честитао славу онима који Светог Георгија прослављају као свога заштитника и молитвеника пред престолом Свевишњег. Док је делио нафору и благосиљао верни народ, Владика је од своје пастве примао честитке поводом своје крсне славе.

Сабрање је настављено у резиденцији шумадијске епархије где је приређен пријем за свештенство и верни народ. Свечани славски ручак приређен је у поподневним сатима. Између великог броја свештенства, монаштва и верног народа, гости на владичиној слави били су и: Епископ жички Г. Хризостом, Епископ врањски Г. Пахомије, министар вера г. Радомир Наумов, градоначелник Крагујевца г. Верољуб Стефановић, потпредседник Епархијског Савета г. Радиша Пљакић и многи други угледни гости.

ДОЛГОДЕНСТВУЈ ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКО! НА МНОГАЈА ЉЕТА!