ВЕРА ЈЕ БЛАГОЧЕСТИВИ ЖИВОТ

ВЕРА ЈЕ БЛАГОЧЕСТИВИ ЖИВОТНа дан Св. цара Уроша и Св. Јоаникија Девичког, 15. децембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу Свету Архијерејску литургију уз саслужење братства Светотројичког храма.

Владика је подсетио верне да ми припадамо роду ове двојице Светитеља Срба које Црква прославља, али да треба да знамо да Бог не гледа ко је ко по имену или боји коже, те да чуда на гробу Св. Јоаникија Девичког доносе излечења чак и Шиптарима, чиме их Бог призива познању да зло добра донети не може. Црква се моли и за незнабошце и за безбожнике, а литургију служи само за Православне. Код нас Православних вера је неодвојиви део литургије, а побожност народа нешто што из ње извире.

Побожност је у ствари начин како ми хришћани живимо своју веру. Побожност је благочешће. Како наводи Дионисије Козански, благочестивост није теоретско знање већ начин живота. Оно што верујемо треба да живимо. Наш начин живота је литургијски. Хришћанство значи Црква, а Православна побожност значи литургија. Црквено и богослужбено искуство Цркве је изражено као догма, јер је литургија и израз и потврда нашег учења. Света литургија је најузвишеније дело Цркве. Православно богословље али и побожност тј. благочешће, није безбојно неодређени духовни живот, већ живот унутар благодетног литургијског искуства Цркве. Ван сабрања и ван Цркве, нико не може да нас увери да је побожан и да се искрено интересује за Цркву.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Православна побожност се не предаје као настава у школи, већ у храму на Св. литургији, када се хришћани радују и тугују. Зато можемо да кажемо да Православни народ није онај који учи, већ онај који своју веру доживљава, а ми веру живимо као благочешће, била је поука Владике Јована.

протођакон Мирослав Василијевић