НОВА ЉУБАВ НЕ УБИЈА ГРЕШНИКА ВЕЋ ГРЕХ

НОВА ЉУБАВ НЕ УБИЈА ГРЕШНИКА ВЕЋ ГРЕХУ четвртак по Божићу 12. јануара, Епископ шумадијски Г. Јован служо је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства Светотројичког храма.

О Божићу је, беседећи, Владика говорио у контексту суштине откривења Божијег свету љубављу према истом и старањем за свет. Владика је подсетио верне да прослављамо празник љубави и снисхођења Божијег. Када се Реч оваплотила, излила је на свет благодат своју. Ми празник прослављамо уздржавајући се од греха, пакости и мржње, а љубав је та која је свела Бога на Земљу. Рођење Христово је темељ свих осталих празника. Св. Јован Богослов каза: “У томе се показа љубав Божија, што Сина свога посла да живи заједно с нама“, а даље да смо и ми дужни да љубити Бога, као што Он љуби нас. Образац љубави - човекољубља Божијег је управо сам Господ Исус Христос. Будући да нисмо ничим заслужили ту љубав, онда смо дужни љубити Бога и људе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

То је Нова љубав, јер пред Вазнесење своје Господ исус Христос каже апостолима да љубе једни друге. Нова заповест је она која љуби човека у греху његовом. Нова је, јер милује грешника, а осуђује грех. Нова је, јер не убија грешника већ грех. Богочовечанска љубав је она која нам даје да спашавамо себе кроз друге. Зато је Божић празник пре свега оних који имају љубави у себи за Бога и друге људе.

протођакон Мирослав Василијевић