Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА У ГРОШНИЦИ

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА У ГРОШНИЦИБлагодарећи Богу у Три Лица, Оцу, Сину и Светоме Духу за свако добро које нам даје, као и Светоме Григорију Богослову који се истакао као велики борац и заштитник догмата о Св. Тројици борећи се против христолошких јереси, у уторак, 7. Фебруара, недеље Митара и Фарисеја, прослависмо храмовну славу новог храму у Грошници.

Свету Архијерејску Литургију служило је Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован, а саслуживали су Архијерејски намесник лепенички протојереј ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Лазар Јагличић, протонамесник Александар Јовановић, јереј Зоран Митровић, као и ђакон Небојша Јаковљевић. Појали су бивши ученици наше богословије а сада студенти Богословског Факултета у Београду.

У дивној и веома поучној беседи коју је произнео Његово Преосвештенство, посебно је истакао образац којим су се руководили Светитељи цркве наше, и ако су као људи имали слабости, изнад свега су се истицали у љубави према Богу и љубави према човеку... Присутне вернике нарочито је поучио о Св.Литургији као великој тајни и благодати. Св. Литургија своди Целога Бога и све анђеле са неба на земљу... кроз њу спасење задобива благочестиви и православни род наш.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача, верни народ и свештенство заједно са својим Епископом узео је учешћа у трпези љубави.

Парох 1. грошнички,
Протонамесник Душан Ц. Илић.