Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ петак, 9. марта 2012. године, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Баћевцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Пређеосвећену литургију. Епископа је дочекао велики број народа и деце, а саслуживали су му: јеромонах Онуфрије (Вранић) настојатељ манастира Саринца и протојереји–ставрофори Драгољуб Ракић, Видо Милић и Рајко Стефановић. Пре литургије отац Онуфрије исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

Владика је у својој беседи на почетку говорио о труду који нам је неопходан да би смо стекли обећану плату. Сви у Цркви смо позвани на покајање и зато нам је Црква и дала овај пост да би смо пробудили у себи жељу за покајање. То је важно јер не знамо ни дана ни часа када ће доћи смртни час и када ћемо морати дати одговор како смо проживели овоземаљски живот. Никада није довољно труда и покајања, поста и молитве. Пост нам је на корист ако укротимо своје тело и ако га одвучемо од страсти. Тако припремљени позвани смо на причешће. Епископ је у наставку наводио отачке поуке Светог Јована Златоустог и Светог Василија Великог о питању достојанства за свету тајну причешћа и о уздржавања од злих дела. Слушајући свете оце и нарочито читајући Свето писмо спознаћемо да је Царство Небеско заиста у нама. Зато је непходно да што чешће читамо свете оце и Свето писмо. Говорећи о греху, Владика је истакао да је грех ако и не учинимо добро дело. Да би смо били истински хришћани и превазишли грешни живот дат нам је пост којим ћемо пробудити у себи жељу за Господом. Пост треба да прати смирена молитва, покајање и добра дела да би смо савскрсли са Христом. У Господу треба да је сва наша сила и снага. Зато у смирењу треба да примимо свето причешће да би нас Господ оснажио и упутио на добра дела. На крају је Епископ позвао верни народ да се помолимо Господу, да љубављу изгонимо страх и да у љубави дочекамо Васкрсење Господње.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После беседе уследило је причешће свештеника, верника и деце.

Након литургије, одржан је састанак Владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат јереја Горана Ракића на тему “Свако да учини оно што је на корист њему и другоме”. У облику беседе и кроз хришћанске теме поста, уздржања, светости, будућег века... отац Горан је указао на могућност чињења користи и себи и другоме. После прочитаног реферата уследила је жива дискусија где су сви редом коментарисали рад оца Горана. На крају је Архијерејски намесник отац Видо кроз резиме изнео рад свештенства у току прошле године а Епископ је очински посаветовао и поучио свештенике.

јереј Владимир Димић