Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГУ среду Цветне недеље Васкршњег поста, 4. априла 2012. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију Пређеосвећених дарова у петропавловском храму у Аранђеловцу. Пре свете Литургије, свештенство орашачког намесништва приступило је светој Тајни исповести, а исповедник је био високопречасни протојереј- ставрофор Милан Борота.

Лепоту и радост овог литургијског сабрања употпунила су деца из аранђеловачких основних школа, која су умногоме испунила петропавловски храм и својим чистим устима одговарала на јектеније. Пуноћа Великопосне службе причешћа, тј. Литургије пређеосвећених дарова, пројављена је када је више од 150 деце приступило Светој Чаши, примивши причешће из руке Архијереја.

Током свете Литургије Владика Јован се обратио беседом сабраном народу, говорећи о значају поста и припреми за велике дане Страсне седмице, који су пред нама. Дани Велике недеље се у свему разликују од свих осталих дана у години, па и од претходних шест недеља поста, јер су то дани када требамо посебно да се потрудимо и да постом, смирењем и уздржањем од свега плотскаго сагледамо Крсну жртву Христову, како би што чистији и смиренији дочекали славно Васкрсење Његово.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Прави пост не смемо схватати само телесно, тј кроз уздржање од мрсне хране и лоших дела, већ на прво место треба да поставимо наше покајање, да појачамо наше молитве, да се смиримо пред Богом и ближљима и да опраштамо једни другима. Само тако ће наш пост бити прави и Богу угодан и приближиће нас Христу кроз свету тајну Евхаристије, истакао је Владика Јован.

После свете Литургије Владика и свештенство су отишли у Орашац у угоститељски комплекс породице Карић, где је протонамесник Бранимир Товиловић прочитао реферат на тему: „Улога пастира у превазилажењу брачних проблема“. По прочитаном реферату, повела се вишечасовна дискусија о овом важном питању у животу Цркве, и о томе колико је о. Бранимир успео да обради ову тему, а сабрање је завршено заједничком трпезом.

јереј Александар Миловановић