×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/images/Galerije/Vesti/Septembar2008/kijevo

×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerije/Vesti/Septembar2008/kijevo

Одштампајте ову страницу

ОТАЦ РАФАИЛО ХИЛАНДАРАЦ - ЗАДУЖБИНA У КИЈЕВУ

KijevoСубота 29. септембар 2007. године, био је дан  свеопште радости мештана села Кијева, надомак Баточине. Први разлог за славље је обнова храма Св. Тројице, која је данас после обнове,  права лепотица и понос овога краја. А други разлог је повратак оца Рафаила Хиландарца у своје родно место и у своју обновљену задужбину, јер су његови посмртни остатци пренети из манастира Жиче, где је почивао од дана упокојења 5. марта 1937. године. Ова година је 70-то годишњица од Његове смрти.

Св. Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење 10 свештеника и једног ђакона.

 

Свечаност је почела дочеком Епископа и посмртних остатака оца Рафаила. Мноштво народа у шпалиру, омладина у народној ношњи и свештенство са својим Епископом, допратили су до храма оца Рафаила, чије су кости, након одслужене Св. Литургије положене у припремљену крипту у Св. храму, где ће заједно са костима 20-оро родољуба села Кијева, који своје животе положише за „крст часни и слободу златну“, чекати опште васкрсење.

У току Св. Литургије Епископ шумадијски Господин Јован, обратио се верницима и мештанима  Кијева и околине са пригодном беседом, осврнувши се и на живот архимандрита Рафаила Хиландарца, у свету Радосав, рођен 28. септембра 1886. године, у многочланој породици Проке и Анастасије (Насте) Стевановић. Епископ га назива „најзначајнијом и најзнаменитијом личношћу Баточине и околине и овог дела Шумадије, с краја 19. и на  почетку 20. века“.

У току Св. Литургије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, похвалио је истакнуте личности села Кијева, са Архијерејским граматама признања и надлежног пароха протојереја Радосава Петровића, правом ношења напрсног крста и звањем протојереј-ставрофор, заслужних за обнову храма  и црквене порте и заузимању око преноса посмртних остатака архимандрита Рафаила Хиландарца.

Захвалност припада и Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Хризостому на разумевању и благослову, као  и оцу архимандриту Герасиму жичком, на заузимању да се отац Рахаило врати у своје родно Кијево.

На крају је за све присутне била припремљена трпеза љубави у организацији Управног одбора и надлежног свештеника проте Радета Петровића, пароха баточинског и опслуживача парохије у Кијеву.

 

{gallery}Galerije/Vesti/Septembar2008/kijevo{/gallery}