Одштампајте ову страницу

ХРАМ СВЕТИХ ЖЕНА МИРОНОСИЦА У ВИНЧИ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ

ХРАМ СВЕТИХ ЖЕНА МИРОНОСИЦА У ВИНЧИ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУУ недељу трећу по Васкрсу, 29. априла 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светим Мироносицама у Винчи надомак Тополе, поводом храмовне славе, уз саслужење Архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића са свештенством опленачког намесништва. Лепоту Литургијског сабрања улепшало је и умилно појање монахиња из манастира Никољa, у пратњи хора „Опленац“ предвођеним диригентом Маријом Ракоњац.

У својој надахнутој беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Владика је између осталог рекао: „Поздравом, Христос Васкрсе, ваистину Васкрсе, ми изражавамо најдубљу веру у Васкрсење Христово, а тиме и веру у наше васкрсење. Васкрсење Христово је најпотреснији догађај у историји рода људског. Највећа радост коју су Небо и Земља чули. И заиста, ако ми као хришћани не видимо у Христовом васкрсењу и наше васкрсење, онда од Васкрсења Христовог немамо користи. Свети апостол Павле каже: Ако Христос не уста, узалуд вера ваша, узалуд проповед наша. Ови дани у којима прослављамо победу живота, светлости, слободе, дани су у којима је положен темељ наше вере. Хришћанство је управо тиме хришћанство, што верује у Васкрсење. Зато ми у Символу вере исповедамо: Чекам Васкрсење мртвих и живот будућег века. Амин. Прва реч и прва благовест о Васкрсењу Христовом, управо је била упућена женама Мироносицама. Зашто је то тако? Зато што су оне до краја остале верне Христу. Оне су га пратиле за време Његовог живота, али га нису оставиле када су га ударали, када су га пљували, понижавали, када су га на Крст приковали. Оне су биле са Њим, пратиле га, саживеле се са Његовим мукама и патњама, док су други, па чак и поједини апостоли, видевши га распетог, побегли од Њега, уплашили се. Зато се Христос прво јавио женама Мироносицама, оне су биле прве веснице Христовог Васкрсења и њих је Христос прво поздравио са речима: Радујте се!“

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Литургије, Преосвећени Владика Јован пререзао је Славски колач и осветио жито. Празнично славље је настављено послужењем за верни народ.

јереј Никола Илић