Одштампајте ову страницу

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована, дана 24. априла 2012. године одржан је семинар свештенства епархије шумадијске. Семинар је одржан у Смедеревској паланци, а присуствовали су свештеници следећих архијерејских намесништава: јасеничког, младеновачког, орашачког и опленачког. Ово вишекорисно сабрање почело је Светом Литургијом у храму Свете Петке, коју је служио Преосвећени Владика Јован, а саслуживали су му свештеници поменутих намесништава. У току Свете Литургије достојанством протојереја-ставрофора одликован је свештеник Миленко Ристић (пензионисани свештеник), достојанством протојереја одликован је свештеник Раденко Гавриловић (парох церовачки) , док су свештеници Жељко Милић (парох глибовачки) и Ненад Петровић (парох селевачки) одликовани црвеним појасом.

Тема овог едукативног сабрања била је Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима. Први се окупљенима обратио протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. Ова готово увек актуелна тема презентована је свештенству са циљем да покаже али и мотивише свакога од нас како би се прилагодили времену у којем живимо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Прошло је време када је служба давала ауторитет човеку, сада ми нашим животом треба да дамо ауторитет нашој свештеничкој служби. А да би могли одговорити овом ни мало лаком задатку, за који ћемо сви дати одговор пред Господом, на првом месту неопходна је вера, вера која се сведочи више делима, него ли речима. Након овог првог услова наше службе, ми непрестано морамо радити на себи, образовати себе, како би се приближили савременом човеку и одговорили његовим потребама.

Други предавач је била др Биљана Анђелковић, психијатар која је говорила о конкретним личностима и њиховим проблемима, као и неопходној сарадњи свештеника и психијатара, како би се излечили људи којима је такав вид помоћи неопходан. Докторка је указала и на проблем да многим установама недостају духовници, али и истакла улогу Цркве која се на конкретан начин бори против савременог зла – наркоманије.

Након излагања др Биљане, семинар је настављен предавањем свештеника Драгана Поповића о болу, патњи и смрти. Смрт је табу тема данашњег друштва. Сведоци смо оних који покушавају да победе старост, подвргавајући се разним третманима, како би изгледали млађе и на неки начин заборавили на смрт. Али, и поред тога сваки човек у свету болује. Медицина јесте узнапредовала, али је такође и ограничена и она многе болести у ствари само залечи. Патња која се развија у човеку јесте управо последица болести и смрти. Она је последица сукобљавања воље Божије и воље човечије.

Четврти предавач је био свештеник Немања Младеновић који се присутнима обратио предавањем о браку и проблемима данашњих супружника. Проблем који је очигледан свуда у свету, па и код нас јесте пораст разведених бракова. Узрок томе јесте световно поимање брака. Неразликовање заљубљености и љубави, емоционална незрелост, љубомора, превара, мешање родитеља – све су то разлози развода. Наравно као препрека појављује се и друштвене околности: криза, материјална несигурност… из тог разлога треба промовисати праве и истинске вредности, при предбрачном испиту, венчању, посети дому венчаних.

На крају, присутнима се краћом поуком обратио и Преосвећени Владика, говорећи о значају одржавања оваквих семинара, али и са жељом, да их буде и више у данима који долазе. То је и потреба како би заиста доследно одговорили својој узвишеној служби.

Након питања свештенства и одговора предавача уследила је трпеза љубави, или агапа, како би то рекли древни хришћани.

jереј Ненад Петровић