ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ - ПРВО ПОЛУФИНАЛЕ

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ - ПРВО ПОЛУФИНАЛЕМилошћу Божијом већ је прошло дест година како је Веронаука враћена у средње и основне школе у Србији. Од најскромнијих почетака је почела ова велика обнова и донела доста плодова. Управо дана 07. маја 2012. године сведоци смо још једног доброг плода који је изродила Веронаука на територији Епархије шумадијске, а то су полуфинална и финално такмичење средњих школа на нивоу епархије. Овај велики корак је до сада невиђен у Србији, јер је први пут превазиђен ниво једног града или намесништва, те су биле укључене буквално све школе са територије епархије.

У просторијама Духовно Образовног Центра Свети Јован Златоусти на Аеродрому одржана су у 11 часова полуфинална такмичења. У једном полуфиналном такмичењу су учествовале следеће екипе: Прва техничка школа из Јагодине, С.ш. “Никола Тесла” из Баточине, Политехничка школа из Крагујевца и Гимназија из Смедеревске Паланке. Прву техничку школу из Јагодине су претстављали ученици: Далибор Јовановић, Јечена Кршић – Марјановић, Стефан Томић. Средњу школу “Никола Тесла” из Баточине су претстављали: Душан Којанић, Никола Милосављевић и Стефан Лазаревић. Политехничку школу из Крагујевца су претстављали: Анђела Јагличић, Александар Огњановић и Стефан Јоксић. Гимназију из Смедеревске Паланке су претстављали следећи ученици: Ана Митић, Ненад Јокић, Алекса Нанаси. О регуларности такмичења рачуна је водио жири у састављен од вероучитеља средњих и основних школа у Крагујевцу, и то: Ирена Баћић, Миладин Мутавџић и Никола Милутиновић.

У току прве три игре, питалица из области Старог и Новог Завета и Историје Цркве, и треће игре откривалице са општим питањима о учењу и животу Цркве, све четири екипе су показале изванредно познавање материје и имале исти број поена. Игра. Која је као што се и очекивало, одлучила победника су Асоцијације, које иако су дефинисале две екипе које ће се такмичити у финалу нису довеле до веће разлике у броју поена између екипа. У финално такмичење су се пласирале две екипе и то, Политехничка школа из Крагујевца и Гимназија из Смедеревске Паланке.

Још једном смо били сведоци успеха нашег рада на просветном пољу, Господ нас је удостојио велике награде не само показаног знања него и радости код учесника такмичења, њихових другова у публици и нас њихових професора. Надамо се да ће се молитвама нашег Светог Владике и благословом Божијим, ова традиција квиза не само наставити него и умножити.

Веруочитељ, Никола Милутиновић