КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЛАЗАРЕВЦУЦрквена општина Лазаревац је у сарадњи са Центром за културу 31. маја 2012. године организовала књижевно вече у модерној галерији.

Наиме у навечерје ових празничних дана када Црква Христова слави оданије Вазнесења и кад нас у исто време кроз богослужење уводу у радост празника Њеног рођења и конституисања, Свете Педесетнице, Ц.О. Лазаревац је уприличила својим суграђанима својеврсну духовну и књижевну свечаност.

Исту је благословио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са циљем да се на тај начин утиче на духовну, националну и културну свест, савест и морал нашег друштва, апелујући пре свега на нашу интелектуалну и културну јавност да се подсети шта то ми као народ баштинимо у својој културној и духовној ризници. Све то да би призвали из заборава недостижна дела књижевног и духовног стваралаштва од Св. Саве, преко Св. Деспота Стефана Лазаревића па све до Св. Владике Николаја, како би она нашла широку примену у нашем друштву а пре свега у нашој просвети.

Дело нашег вечерашњег аутора и госта Дејана Лазаревића је управо једна врста реинтерпретације тог књижевног и духовног стваралаштва. Наиме, Дејан Лазаревић је аутор оригиналног песничког дела Слово љубави Свето Деспоту Стефану Лазаревићу, које представља синтезу записа Константина Философа, Јефимије и савременог хроничара, беседника и песника Дејана Лазаревића, који је у преко тридесет песама духовног карактера на један нов и хронолошки начин описао великог витеза, дипломату, ктитора и светитеља Деспота Стефана Лазаревића. Беседа је трајала око сат и тридесет минута, праћена средњевековном музиком и видео анимацијом грађења Београда у 15. веку.

Иначе, аутор је професор специјалне обуке у против терористичкој јединици МУПа Србије. Готово 30 година се бави изучавањем традиционалних рвачких вештина и то своје знање несебично преноси на друге. По призиву је христољубиви, православни, српски песник већ 25 година. Тематика његове духовне поезије су православни светитељи, ратници и друге знамените личности наше историје. До сада је одржао више беседа у Београду и издао једну књигу под називом Слобода златна.

јереј Жељко Ивковић