Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ У БАЋЕВЦУ

СЛАВА ЦРКВЕ У БАЋЕВЦУУ недељу, 03. јуна 2012. године, поводом храмовне славе и славе села Баћевца и Бождаревца, Свете Педесетнице, Духова, свештеник баћевачки јереј Влада Димитријевић служио је Свету Литургију уз саслуживање јереја Игора Обрадовића и ђакона Дарка Павловића. Евхаристијском сабрању присуствовало је мноштво верног народа, а први пут је наступио и дечији црквени хор ОШ “Кнез Сима Марковић” из Баћевца. По благослову јереја Владе Димитријевића овај хор постоји непуна два месеца. Захваљујући стручном руковођењу госпође Љубе Конте вредни ученици су успели да увежбају већи део Свете Литургије и својим учествовањем допринесу свечаности нашег сабрања. Већина верника се причестила. По завршетку Евхаристије и сечења славског колача свештеници и верни народ су се упутили у Литију у којој су радост евхаристијског сусрета са Богом пронели селом молећи се за њиве, винограде, њихову родност и за људе који ће у овим плодовима изобилно уживати. По обиласку записа у Баћевцу обиђени су записи у Бождаревцу, где је прошле године, после вишедеценијске паузе литија поново обновљена, захваљујући иницијативи верног народа и свештеника. Литијско славље завршено је трпезом љубави у сали парохијског дома у Баћевцу.

Истог дана у вечерњим сатима одржан је у Дому културе у Баћевцу пригодан и богат културно уметнички програм под називом “Дани културе”. Међу учесницима били су већ поменути дечији црквени хор ОШ Кнез Сима Марковић из Баћевца, песници, сатиричари, вокални и инструментални извођачи. Велико присуство народа посведочило је да су овакве културне манифестације нешто што народу недостаје и што би се требало чешће одржавати. У наставку програма отворене су две изложбе. Изложбом “Додири” публици су се представили Олгица и Александар Куцина, академски вајари из Вранића. У оквиру “Етно поставке” нашли су се експонати из колекције Радојице Белог Госића из Бождаревца. Награђени радови ученика на конкурсу “Мотиви из народног живота” и радови који су ушли у ужу селекцију били су изложени у просторијама Дома културе у Баћевцу. Организатор манифестације био је јереј Влада Димитријевић уз помоћ Месне заједнице” Баћевац” и Центра за културу “Барајево”.

Сутрадан, 04. јуна, на други дан Духова, Свету Литургију служио је јереј Игор Обрадовић. По завршетку службе свештенство и народ су пошли у великом броју у Литију, обилазећи записе у селу Гунцати. Већ традиционално, ову литију атрактивном је учинило присуствовао великог броја коњаника и кочија. Свечана поворка је обишла и место на коме ће ускоро почети изградња храма у селу, а све се завршило сечењем славског колача код Дома културе, где је овогодишњи домаћин, Драган Николић, предао део славског колача господину Дејану Николићу. Прослава је завршена гозбом коју је домаћин славе припремио за учеснике литије.