Одштампајте ову страницу

ПАТРИЈАРХ СА ХРВАТСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА

ПАТРИЈАРХ СА ХРВАТСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМАПатријарх српски Иринеј разговарао са председником Хрватске Ивом Јосиповићем. Посета делегације СПЦ допринос миру и пријатељству, рекао Јосиповић после разговора са патријархом Иринејом. Патријарх разговарао и са премијером Зораном Милановићем и загребачким надбискупом кардиналом Јосипом Бозанићем.
Другог дана посете Загребу, патријарх српски Иринеј и чланови Светог архијерејског синода СПЦ разговарали су са хрватским председником Ивом Јосиповићем.
Председник Хрватсе Иво Јосиповић рекао је да делегације СПЦ на челу с патријархом Иринејом доприноси миру и пријатељству међу људима, верама и народима.
"Мислим да у временима која никада нису лака на овим просторима, где и криза често ствара осећаје који нису у духу мира и помирења, контакти између цркава, међу верницима, разговор и дијалог значе много за мир и разумевање", истакао је Јосиповић после сусрета са поглаваром СПЦ и члановима Светог архијерејског синода који бораве у тродневној посети Загребу.

Према његовим речима, долазак делегације СПЦ "велики и важан, екуменски догађај који без сумње доприноси миру и пријатељству међу људима, међу верама, међу народима".

"Хрватска ће и даље штитити верска права својих грађана, свих вера, вероисповести, укључујући и СПЦ", напоменуо је Јосиповић.

Он је пожелео добродошлицу поглавару СПЦ и члановима Синода и захвалио им на екуменским напорима.

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј рекао је да му је драго што му се указала прилика да посети представнике хрватске државе и цркве и да "на тај начин покажемо добру вољу и жељу да наставимо наш заједички живот".

Патријарх Иринеј разговарао је и са премијером Зораном Милановићем и загребачким надбискупом кардиналом Јосипом Бозанићем.

"Хрватска је држава грађана с једнаким правима који имају властите, посебне идентитете и то поштујемо", рекао је хрватски премијер Милановић после састанка са делегацијом СПЦ.

Милановић је додао да му је драго што је отворена нова зграда православне гимназије у Загребу, коју ће похађати 80 ученика.

Патријарх Иринеј захвалио је се Милановићу на састанку и позвао га да посети гимназију.

Изградња суживота

Патријарх Иринеј рекао је јуче да очекује да ће његова посета Хрватској допринети да се саграде мостови између два блиска народа - Срба и Хрвата.

"Колико смо времена живели заједно и прве смо комшије, позвани смо да градимо суживот, лепши и садржајнији", рекао је патријарх новинарима након синоћне свечане академије поводом отварања нове зграде духовног центра и Православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић".

Иако ће се са положајем српске заједнице у Хрватској упознати у наредна два дана, патријарх Иринеј је оценио да се међунационални односи нормализују.

"Надамо се да је сваки контакт међу црквама користан и да ствара расположење које успоставља добре односе између цркава, а од тог контакта и развоја односа настаће последице на односе наших народа", рекао је патријарх.

Коментаришући рад гимназије, која успешно ради већ неколико година, патријарх је рекао да је то један од практичних видова живота који уливају наду у односе још боље него што су били.

Своје задовољство успешним радом гимназије изразио је и владика шумадијски Јован, члан Светог архијерејског синода СПЦ. "Ово је диван пример за сваког да се научи како људи, поготово они који верују у Бога и који шире љубав, могу заједнички живети и да не треба људе делити на ове или оне, него на људе као ликове и иконе Божје", рекао је владика шумадијски, преноси Танјуг.

Владика Јован сложио се с патријарховим речима да је Гимназија пример како се "реч Божја преноси омладини преко школа" и да је то добар пример и за друге крајеве у Србији. "Одлазим одавде с једним великим узбуђењем, али и с поруком да оно што сам видео овде, не само да би могло, него да треба да буде и на другим местима", рекао је владика Јован.

Посета, искорак у односима

Радом гимназије задовољан је и хрватски министар науке и образовања Жељко Јовановић. "Може се рећи да је, без икакве дилеме, на основу резултата ученика на државној матури, државним такмичењима и резултатима уписа на факултете и раније била изузетно квалитетна", рекао је Јовановић.

"Уверен сам да ће отварањем нове зграде резултати бити још бољи. Сада је потез на наставницима, јер уз овакве услове и децу која су квалитетна, они морају својим педагошким радом омогућити да буду што успешнија", рекао је министар.

Патријархова посета за Јовановића је додатни искорак у развијању добросуседских односа две земље. "Радујем се да је до посете дошло баш сада", рекао је Јовановић и нагласио да је знање кључно за унапређење живота и у Хрватској и у Србији.

"Незнање и предрасуде праве проблеме, а знање и образовање воде у бољи квалитет живота свих нас", закључио је хрватски министар науке и образовања.

Председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић истакао је да ће посета патријарха довести до већег зближавања Хрватске и Србије.

Станимировић је за Танјуг оценио да посета српског патријарха, у време кад су "узавреле емоције" након потеза председника Хрватске и Србије, Ива Јосиповића и Томислава Николића, "није неки контратег", али је први корак ка уклањању јаза који је настао између два председника. "У сваком случају, могао би то да ублажи", рекао је председник СДСС-а.

Патријарх Иринеј требало би да у суботу ујутро служи литургију и освешта капелу посвећену Светом Сави, у оквиру комплекса гимназије и духовног центра.

Настава у Гимназији "Кантакузина Катарина Бранковић" одвија се од почетка ове школске године, док је до тада гимназија, која је почела рад у школској години 2005/2006. имала просторе у центру града. Ученици који заврше ту гимназију успешно се уписују и студирају на факултетима у Хрватској и другим земљама.

Извор: Радио-телевизија Србије