ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У ЗАГРЕБУ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У ЗАГРЕБУУ суботу 9. јуна 2012. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј освештао је нови храм Светога Саве у Загребу. Храм Светог Саве изграђен је у оквиру зграде гимназије Кантакузина Катарина Бранковић и духовног центра у Манастиру Свете Петке, на Светом Духу. Његовој Светости Патријарху Иринеју саслуживали су  Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, Епископ осечко-пољски и барањски Г. Лукијан, Епископ  врањски Г. Пахомије, Епископ шумадијски Г. Јован, викарни Епископ моравички Г. Антоније са више свештеника и ђакона.

У часни престо су положене честице мошти Преподобне мајке Ангелине, деспотице српске, дар Преосвећеног епископа сремског Г. Василија, који је заједно са Епископом бачким Г. Иринејем присуствовао чину освећења храма.

На Светој Архијерејској Литургији скупило се много верника из Митрополије загребачко-љубљанске, а ову духовну радост увеличало је и певање Првог београдског певачког друштва.

На крају Свете Архијерејске Литургије Митрополит Јован се захвалио Његовој Светости и Архијерејима на учешћу у овој духовној радости присећајући се у каквом је стању био црквени живот и манастир Свете Петке пре тридесет пет година, а у каквом стању га видимо данас. Наиме, Митрополит Јован почео је своје управљање Митрополијом загребачко-љубљанском пре тридесет пет година, а столовао је у почетку у овом малом манастиру којег је основао Свети Доситеј Загребачки. Патријарх Иринеј похвалио је труд свих оних који су заслужни за овај храм и за читав центар. У својој беседи говорио је о личности Светога Саве коме је посвећен овај храм и истакао духовну везу српског народа и овог великог светитеља. На крају беседе, Патријарх Иринеј поклонио је Митрополиту Јовану Архијерејски штап, а Светоме храму сасуде. По завршетку Литургије припремљена је трпеза љубави за све присутне. За трпезом Митрополит Јован се још једном захвалио Патријарху Иринеју, Архијерејима и свима који су узели учешћа у овој великој духовној радости.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска