СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ  У ЈАГОДИНИ

Служењем Свете Литургије и учествовањем у међусобној и заједници са Богом и светима Његовим отпочела је прослава славе цркве Светих апостола Петра и Павла. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Ракић уз саслужење јагодинског свештенства. После Свете Литургије уследио је трократни опход око храма испред кога је пресечен славски колач, и славље и заједничарење је настављено послужењем за све присутне испред храма.

Овогодишњи шести по реду Етно сајам старих заната, рукотворина и хране у порти храма свечано је отворен, а свим излагачима и посетиоцима добродошлицу су пожелели свештеник Миломир Тодоровић и председник удружења Етно форма госпођа Олга Нешовић. У културно-уметничком делу представили су се КУД ''Буковче'' са својим дечијим ансамблом и женски хор Удружења чеха Јужног Баната ''Bella musica'' из Беле Цркве.


У оквиру овогодишње прославе одржана је и ликовна колонија која је окупила наше познате сликаре наивне уметности на челу са Добросавом Милојевићем. На колонији су учествовала и деца полазници сликарске школе коју води академска сликарка Јасмина  Ђорђевић.

На тренутак порта храма је изгледала као да је време стало пре више деценија и када се народ о већим празницима сакупљао код Цркве и ту саборовао. Са друге стране Црква је кроз историју увек била та која је са својим народом и радовала и туговала. Ово је била прилика за млађе генерације да се кроз саборовање и дружење, које је насушно потребно данашњем човеку, упознају са нашом традицијом која је изузетно богата. Међутим, начина размишљања и захтеви данашњег човека су често у раскораку са њом и она врло често не представља предмет интересовања савременог човека.

У оквиру прославе Светих апостола на Павловдан у порти храма одржаће се  свечана Духовна академија у којој су се присутнима представили хор Светих апостола Петра и Павла и деца која похађају Школу традиционалних игара и песама при храму, музички ансамбл КУД ''Каблови'' и јагодински песници.

јереј Миломир Тодоровић