Одштампајте ову страницу

МАНАСТИР ВОЉАВЧА СВЕДОК ВРЕМЕНА

МАНАСТИР ВОЉАВЧА СВЕДОК ВРЕМЕНА

На празник Сабор светог архангела Гаврила 26. јула. 2012. године, прослављена је храмовна слава у манастиру Вољавча. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона, а након службе и литије око храма пререзао и славски колач.

У својој архипастирској беседи владика је истакао да је врло важно веровати у Бога, али је још вредније веровати Богу. Којем Богу? Богу јављеном, Оваплоћењем, откривеном Богу, Богочовеку Христу. Љубити Бога и љубити човека, то значи бити хришћанин. Вера човеку помаже да открије Бога и да га спозна. Ако бисмо могли једном речју да схватимо и објаснимо Бога, та реч би била, Бог је љубав.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

А где је љубав, ту је и вера, где је љубав и вера, ту је и поверење. Данас смо се окупили у овом светом храму да затражимо од Бога помоћ. Треба нам и људска помоћ, али без Божије помоћи не можемо бити спашени. Данас нас је Господ окупио око ове благодатне трпезе, Свете Литургије. Литургија је светиња над светињама. Литургија је најбоља веронаука, јер се у њој Бог открива. Она спушта небо на земљу, и земљу диже на небо.

Манастир Вољавча је средњевековна задужбина Михајла Кочиновића из средине ХIV века и као и наш народ кроз историју доживео је различита страдања и разарања, али и обнављања и подизања. Источно од цркве налази се конак у коме је 1805. године заседао Правитељствујушчи совјет. Зграда је подигнута 1765. године и спада у ред најзначајнијих манастирских конака у Србији.