Одштампајте ову страницу

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА У ОРАШЦУ

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА У ОРАШЦУЦрква Божија у Орашцу, верни народ са својим свештеником, протом Милисавом Симићем, дочекала је у недељу, 12. августа Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована, на дан, када наша црква прославља дан Преподобне мати Ангелине Српске. Света Архијерејска Литургија је служена у новом орашачком храму, посвећеном светом Јоаникију првом, патријарху српском, који се налази на имању породице Карић – Недељковић. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони орашачког и бељаничког намесништва.

У својој архипастирској омилији, Владика нас је поучио о вери, посту и молитви и растумачио нам како уз помоћ ових врлина достижемо меру онога који је „врхунски критеријум и непогрешиво мерило“, Христа Бога, који је најистинскија Врлина. Када човек задобије дар молитве, поста и вере, а без труда их никако не задобија, онда се заиста може надати исцељењу телесном и духовном, а духовно је претежније, јер нам је то исцељење за вечност.

Евхаристијска радост употпуњена је рукоположењем у чин ђакона дипломираног теолога Новака Илића из Барајева, коме је Преосвећени Владика упутио најтоплије речи очинског старања и поуке, и упутио га да своју веру, кроз пост и молитву свагда увећава, како би што корисније служио Богу и роду своме.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 1

Након Евхаристијске трпезе, уприличена је и трпеза љубави у дому породице Карић – Недељковић, где је Преосвећени Владика пререзао славски колач поводом прославе имендана сестре Ангелине, монахиње Велике Лавре Пећке Патријаршије, мајке ктитора новоподигнуте цркве у Орашцу, госпође Оливере.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 2

Ђакон Милош Ждралић