Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У СТЕПОЈЕВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У СТЕПОЈЕВЦУУ недељни дан, Сабора српских светитеља 9. септембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у Степојевцу. Владику је дочекао верни народ. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и јереји Мирослав Петровић, Иван Иванковић и Новак Илић.

Након прочитаног јеванђеља, Владика је честитао славу окупљеном народу и подсетио вернике да је храм општа кућа народа који Бога слави као Тело Христово. Црква је лађа у којој се спасавамо, у којој служимо литургију, кроз коју улазимо у Царство Небеско. То је рај за човека јер је Бог и створио човека да се у свету осећа лепо и радосно као у рају. Кад одемо код неког домаћина у кућу, ако је у њој ред, осећамо се лепо и пријатно и хоћемо да испоштујемо домаћина па долазимо лепо одевени. Тако смо позвани и у Цркву да дођемо духовно чисти и лепо одевени да би смо били достојни трпезе коју Господар припрема за нас. У наставку је Владика говорио о причешћу које живи у човеку само ако он живи хришћанским животом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У другом делу беседе Владика је говорио о празнику посвећеном српским светитељима. Наши Свети су се одазвали позиву Господњем и Господ их је прославио и увео их у Царство Небеско. Њихова основа живота је била љубав. Они су нам пример и њихов свети живот треба да подржавамо. Тако ће нас и Свети Сава и сви други српски светитељи препознати као своја истинска чеда. Једино ако живимо у љубави и врлинским животом можемо се назвати светосавцима. Зато замолимо Свете из рода нашега да нам помогну да такав живот живимо и да се чиста срца и образа нађемо са њима у будућем веку.

После причешћа деце и верног народа, уследила је литија око храма, а затим је Владика, испред храма, пререзао славски колач. Трпезу љубави су припремили верници са својим свештеником Милорадом Михаиловићем.

свештеник Владимир Димић