СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ суботу 15. септембра 2012. године, на дан св. Јована Посника и св. мученика Маманта, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у храму св. Николаја Мирликијског у Тулежима, надомак Аранђеловца.

Дочекавши свог Архијереја, мештани овог не великог шумадијског села испунили су плато испред своје цркве и присуствовали освећењу новоизграђене палионицу свећа, коју је Владика Јован је освештао пре почетка свете Евхаристије.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика се обратио сабраном народу говорећи о вери као непрестаном учењу и усавршавању, јер се сваки човек учи док је жив. Учити се знати слушати и имати послушност, те је зато неопходно да сваки члан Цркве, од Епископа до верника слуша Цркву и да тако умножава оне таланте од бога дате, а све зарад спасења нашег. Владика је цитирао великог писца Достојевског који је рекао да је лако неуког научити свему, али је немогуће научити онога који је из своје неукости сам себе поставио за учитеља другима.

Током другог дела беседе Владика Јован се осврнуо на прочитано Јеванђеље, које описује Христов разговор са Никодимом, и појаснио како је то могуће родити се одозго, родити се духом. Могуће је само ако наш овоземаљки живот постане христоцентричан, тј ако живимо животом цркве, којим су живели небројани светитељи и праведници.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије, Владика, свештенство и верни народ су приступили заједничкој трпези, коју су припремили мештани Тулежа са надлежним свештеником јерејем Милошем Митровићем.

јереј Александар Миловановић