Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУ

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУДана 22. 09. 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у Међулужју код Младеновца у храму Светог Јоакима и Ане Свету Архијерејску Литургију.

Мноштво народа са великом радошћу дочекало је свог Архијереја и пре почетка Литургије присуствовало освећењу новоизграђене чесме у црквеној порти.

Након тога у храму који је у изградњи служила се Архијерејска Литургија. Недовршеност храма није засметала великом броју верника ове заједнице да учествују у литургијском сабрању и да са својим Епископом доживе предукус будућег Царства Божијег.

У жељи да на најбољи начин верном народу објасни величину и смисао Литургије, Епископ Јован у својој беседи истиче да ако се причешћујемо Телом и Крвљу Христовом и ако ради тога долазимо на Литургију, ми Светим Причешћем показујемо да смо заиста жива Црква Христова. Да нисмо овде сабрани „само“ из неких верских или националних разлога, него да смо првенствено Тело Христово и то најбоље показујемо кроз Свету Тајну Причешћа. Нема разлике између Цркве и Бога, јер је Црква Тело Христово а ми смо удови тога Тела.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Подсећајући нас у својој беседи на родитеље Пресвете Богородице Свете праведнике Јоакима и Ану, којима је овај храм посвећен, Епископ Јован указује да су свој бол и тугу због немогућности да имају децу својом вером савладали и она им је дала снагу да не одустану од Бога.

На крају Свете Литургије извршен је чин освећења кољива и резања колача. Након тога Епископ Јован честитао је верном народу славу и пожелео им још успешнију и плодоноснију сарадњу са својим свештеницима.

После се приступило трпези љубави коју су верници с љубављу припремили.

Петар Лесковац ђакон