ПАТРИЈАРХ СРПСКИ У КАНОНСКОЈ ПОСЕТИ АЛЕКСАНДРИЈСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ У КАНОНСКОЈ ПОСЕТИ АЛЕКСАНДРИЈСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИЊегова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј, у пратњи Преoсвећене господе Епископâ, шумадијског Јована и ремезијанског Андреја, протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије светих Кирила и Методија у Нишу, и ђакона Александра Секулића, отпочео је 5. октобра 2012. године своју прву посету Александријској Патријаршији после избора и увођења у трон српских Патријараха.

Његову Светост и званичну делегацију у Каиру је дочекао Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке господин Теодор II у пратњи Преосвећеног Епископа нитријског господина Никодима, Патријарховог заменика у Каиру, после чега су се упутили ка древном и историјском манастиру Светог Георгија, где су их свечано дочекали игуман-Преосвећени Епископ вавилонски господин Нифон са свештеним клиром.

После свечане доксологије, Блажењејши Патријарх александријски је надахнутом беседом пожелео срдачну добродошлицу Његовој Светости Патријарху српском господину Иринеју у којој је истакао да ова посета Патријарха српског не значи само уобичајени дијалог између две помесне Православне Цркве већ израз искрене и дубоке братске љубави у Христу, јединства, саосећајности и духовне радости. ,,Господ нека Вас снажи у наставку Ваше крсноваскрсне првосвештеничке службе, на корист и напредак верног српског народа“, рекао је Блажењејши Патријарх александријски у свом првом обраћању Његовој Светости Патријарху српском.

У послеподневним часовима истога дана, два Првојерарха, са члановима делегацијâ, упутили су се ка Александрији, древном седишту Патријарахâ александријских.

У суботу, 6. октобра 2012. године, Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј је имао посебан сусрет са Његовим Блаженством Патријархом александријским и све Африке господином Теодором, у древном седишту Патријаршије. Том приликом Свјатјеши је имао прилику да посети Патријарашки двор, библиотеку и александријски манастир Светог Саве Освећеног, при којем је отворена и школа Александријске Патријаршије ,,Свети Атанасије“. Свјатјеши је посетио и чувену александријску библиотеку.

Истога дана, Његова Светост се састао и са високим функционерима Републике Грчке у Александрији.

У поподневним часовима, Свјатјејши, са осталим члановима делегације Српске Цркве, присуствовао је свечаном вечерњем богослужењу у Саборном храму посвећеном Благовестима Пресвете Богородице.

У недељу 7. октобра 2012. године, служена је света саборна архијерејска Литургија, уз саслуживање два Поглавара, Блажењејшег Патријарха александријског и све Африке господина Теодора и Свјатјејшег Патријарха српског господина Иринеја.

После свете архијерејске Литургије уследило је празнично сабрање у патријаршијским просторијама и том приликом Блажењејши Патријарх александријски и Свјатјеши Патријарх српски, по већ устаљеној пракси приликом мирних посета Поглаварâ, разменили су дарове који символишу две црквене катедре.

Беседе обојице Патријараха, изговорене том приликом, објавићемо ускоро.

Јереј Владимир Вранић

Извор: званични сајт СПЦ