СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ недељу 23 по Духовима, 11. новембра 2012. године, на дан Св. Аврамија Затворника и Преподобномученице Анастасије Римљанке, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Сопоту. Епископу су саслуживали: архимандрит Јевтимије, настојатељ манастира Јошанице, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, јереј Горан Лукић, парох неменикућски, јереј Марко Стевановић, парох поповићски, као и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

Мноштво школске деце, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, узело је учешћа је на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Тумачећи чудо у Гадари, Преосвећени Владика је између осталог рекао да када се човеков ум помрачи, човек више не разликује зло од доброг, он зло велича као добро.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

“Овај догађај нам говори да највећи непријатељ човека јесте ђаво, а највећи непријатељ ћавола јесте Господ Христос, зато увек, и у приликама и у неприликама испред себе морамо имати Бога.”

Горан Лукић, јереј