Одштампајте ову страницу

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ЈагодинаВећ годинама, по устаљеној традицији, eпископи шумадијски Пасхално вечерње служе у Јагодини, у храму Св. Ап. Петра и Павла. Тим поводом и ове године, eпископ Јован је, у пратњи нашег познатог песника за децу Добрице Ерића радост  највећег хришћанског  празника  поделио са својим епархиотима у Јагодини.

Жеља јагодинског свештенства, да посета нашег епископа буде радосна и достојанствена, пројављивала се још од дочека владике Јована.

На сунчаном поподневу, на уласку у порту, шпалир свештеника у белим васкршњим одеждама стајао је крај стазе покривене белим платном и  посуте цвећем. Порта и Црква су биле препуне благочестивог народа, који је по доласку владике похрлио за благослов, а владика је са стрпљењем благословио сваког од њих.

 

Богослужење, на коме су епископу Јовану саслуживали архијерејски намесници белички и лепенички и још десетак свештеника и ђакона, је протекло у побожној и молитвеној атмосфери, у  беспрекорном поретку, са читањем Јеванђеља на српском, црквенословенском, грчком , латинском и енглеском језику, а благољепију ове службе, својим појањем,  је у многоме допринео хор храма Св. ап. Петра и Павла. На малом входу, епископ је у складу са годинама и ревности у вршењу свештеничке службе,  као и примерним породичним животом, одликовао протојереја Радомира Ракића правом ношења напрсног крста, протонамесника Станишу Јовановића и јереје Срђана и Ивана Јовановића достојанством протојереја, јереја Зорана Симоновића достојанством протонамесника, а јереје Јовицу Јовановића и Небојшу Младеновића правом ношења црвеног појаса. У надахнутом обраћању присутном народу, речима пуним васкршњег оптимизма, владика је истакао значај Христовог васкрсења за вечни живот сваког човека и позвао јагодинце да у свом животу пројављују заповести Господње:

''Ово наше небо и земља и време не нестају него се преображавају у ново небо и нову земљу. И баш у светлости тог новог неба и земље и твари време и живот нису нам дати да их прокоцкамо, него да их испуњујемо и да их искупљујемо. Кроз Христово Васкрсење живот после смрти је доказан и објављен као стварност''.

По завршеној служби, велико задовољство и част било је слушати стихове из поезије Добрице Ерића надахнуте нашом вером и вековним вредностима наше традиције а којима се наш познати песник обратио мноштву народа сабраном  у порти храма Св. ап. Петра и Павла. Са жељом да се тих стихова чешће сећамо, издавачка куће ''Евро'' из Крагујевца уз благослов владике Јована, поделила је око 200 књига најновије збирке песама овог песника, а који је сваком детету написао пригодну посвету.

У порти храма јагодински вероучитељи и Црквена општина организовали су  такмичење за најлепше осликано васкршње  јаје од радова ђака веронауке јагодинских основних школа. Владика је изабрао победника а потом са окупљеном децом иницирао својеврсно ''такмичење'' за најјаче јаје што су они са нескривеним одушевљењем прихватили.

Братство храма Св. ап. Петра и Павла припремило је, као и увек у Јагодини, репрезентативну трпезу љубави којој су присуствовали градски челници као и представници Министарства просвете и Министарства за рад и социјалну политику. На крају у знак сећања на ову посету Јагодини  Црквена општина даровала је нашем владики и песнику пригодне поклоне

Небојша Младеновић, јереј