БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУНа Бадњи вече све је величанствено и достојанствено, онако како то приличи најлепшем и најрадоснијем празнику Христовог Рођења. Божићна атмосфера тихо и нечујно преноси се уз најлепшу песму хора небеских анђела, а Божанска љубав излива се на сваког човека који је своје срце отворио Богу. Само је мало потребно да се ослободимо брига овога света, и да кренемо у сусрет Христу. Зато је и ове године на Бадње вече у Саборном храму Успења Пресвете Богородице било све усмерено, на радосни догађај сабрања око Витлејемског Богомладенца, када се у дом нашег Домаћина Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уноси Божићни бадњак, са жељом да Господ нашем Архипастиру подари здравље и дуг живот, да још много година мудро управља Епархијом шумадијском, окружен својом духовном паством.

Поздравно слово испред Владичанског дома, одржао је парох грошнички отац Душан Илић. Није то била обична беседа које се спрема за неке важне догађаје, са намером да се одушеви слушалачка публика. Оно што је изговорио отац Душан, била је беседа срца, беседа душе, беседа у којој смо чули толико топлих и искрених речи упућених нашем Епископу, које погађају најтананије нити људског бића. У том тренутку довољни су били само погледи да одсликају лица свештеника окупљених око свога Пастира.

Беседа оца Душана Илића

У предвечерје рођења Сина Божијег, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован са свештенством саборног храма служио је бденије, уз присуство мноштва верника. Бденије које је служено састоји се из Великог повечерја и јутрења са првим часом. На великом повечерју свечано се пева песма пророка Исаије: С нама је Бог, разумејте, народи, и покорите се, чујте до крајева земље и ојачавши покорите се ... После бденија Владика Јован, Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић, председник Епархијског Савета, председник Црквене општине крагујевачке Мирослав Брковић, испред Саборног храма принели су бадњак на ватру, Владика Јован је премазао бадњак медом и залио вином и уз песму Дечијег хора Саборног храма, свима пожелео срећно Бадње вече, речима: Мир Божији – Христос се роди! Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.

свештеник Срећко Зечевић