ОБНОВЉЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ И ИНТЕНЗИВИРАН РАД АРХИВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОБНОВЉЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ И ИНТЕНЗИВИРАН РАД АРХИВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 5. марта 2013. године обновљене просторије Архива Српске Православне Цркве у згради старог Богословског факултета (ул. Краља Петра I бр. 2). У разговору са директором Архива Српске Православне Цркве г. Радованом Пилиповићем Његова Светост је упознат са шестомесечним радом архивиста Српске Православне Цркве који раде на измештању, класификацији и систематизацији архивске грађе која се налази у звонику цркве Светог Марка у Београду.

Тим поводом у Српској Патријаршији приређен је пријем за представнике централних тела Српске Православне Цркве и учеснике јавног и културног живота у Републици Србији и региону. Отварању обновљеног Архива Српске Православне Цркве присуствовали су поред Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, затим Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Хризостом, директор Канцеларије за односе с Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, директор Архива Србије др Мирослав Перишић, директор Републичког секретаријата за вјере Републике Српске г. Јово Турањанин, као и многе друге завнице заслужне за пројекат „Измештање архивске грађе из звоника цркве Светог Марка у привремене просторије Архива Српске Православне Цркве“.

Овом приликом, видевши досадашње резултате нове управе црквеног архива, изражена је спремност да се за Архив Српске Православне Цркве нађе трајно решење.