СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СТАРА ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СТАРА ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕУ петак, 26. јула, када наша Света Мајка Црква прославља благовесника Божијег Светог Архистратига Гаврила, велики број јагодинаца се окупио у Старој Јагодинској Цркви да заједно са свештенством и монаштвом литургијски прослави храмовну славу.

На самој Светој Литургији јереј Дејан Ђорђевић се у беседи обратио верном народу и истакао да је Света Литургија пројава Царства Божијег на земљи и да сви они који учествују у литургији пројављују пре свега веру и жељу да буду у вечној заједници са Васкрслим Господом Христом. Говорећи о празнику Светог Архистратига Гаврила, отац Дејан је истако да је Господ Бог створио и анђеле као слободна бића, који су благовесници и чувари вечних Истина Божијих, као и да су они наши помоћници на путу спасења. Са друге стране, рекао је да је човек створен већим од анђела, јер човек је створен по лику и подобију Божијем на крају стварања и тиме је позван да слободно из љубави оствари заједницу са Богом и постане љубављу Божијом Син Божији . Јер и сам Син Божији оваплотивши се од Духа Светога и Марије Дјеве није постао Анђео него човек, јер је само „Нови Адам“ истинити Бог и истинити човек у Личностти Богочовека Христа могао да спасе свет и човека од греха и смрти . Такође је истакао да Цркве нема без епископа који је икона Христова, као ни без свештенства и народа Божијег, и да сви они који су себе на овај или онај начин искључили из цркве и кренули неким другим путем, неће наћи спасења јер се благодат Божија пројављује искључиво у Једној Светој, Саборној и Апостолској Цркви.

На самој Светој Литургији се причестио велики број народа Божијег, нарочито деце. После Литије око храма сви су били позвани за трпезу љубави коју је ове године као колачар припремио протођакон Нинослав Дирак са својом породицом.

Вероучитељ Борис Милосављевић