Одштампајте ову страницу

IV ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ КРАГУЈЕВЦУ

IV ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ КРАГУЈЕВЦУ

Отварањем изложбе фотографија “Мајка хиљада деце” посвећеној Диани Будисављевић, жени која је током Другог светског рата сачувала преко дванаест хиљада деце српске, јеврејске и ромске националности у такозваној НДХ, у Епархијском дому у Крагујевцу, отворене су IV Госпојинске свечаности.

Као и претходних година и ове вечери 21. августа 2013. године у 19 сати у Епархијском дому у Крагујевцу, духовна манифестација Госпојинске свечаности, отворена је изложбом. Братство Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз покровитељство града Крагујевца и сарадњу Школске управе Шумадије министарства Просвете Републике Србије и осталих установа културе Крагујевца, већ четврти пут заредом организује духовну манифестацију у оквиру које изложбама, представама, концертима и трибинама промовише православну духовност и културу.

На отварању изложбе присутнима су се обратили свештеник Зоран Врбашки,у име братства Саборне цркве, проф. Добрица Милосављевић, као представник Градског већа и г-дин Ненад Ђорђевић, као један од аутора ове изложбе.

Свештеник Зоран је говорио о благослову Мајке Божије који надахњује на духовно радовање и слављење светиње живота, и да дар живота сваком човеку долази преко мајки а дар вечног живота преко Мајке свих мајки, Пресвете Богородице. Брижност, пожртвовање и заступништво су речи које осликавају портрет мајке, а нарочито Мајке Божије. Овим особинама била је украшена и Диана Будисављевић која се за унесрећену децу у логорима НДХ бринула, храбро се жртвовала и заступала њихово право на живот. Зато се у данима Госпојинских свечаности сећамо њеног херојског дела.

Члан Градског већа проф. Добрица Милосављевић поздравивши присутне говорио је о значају сарадње локалне самоуправе са Епархијом шумадијском и о вредностима на које указује Мајка Божију, а које се отривају у људима као што је Диана Будисављевић. Своје обараћање проф. Добрица је завршио речима: “Проглашавам овогодишње IV Госпојинске свечаности отвореним”.

Коаутор изложбе “Мајка хиљада деце” г-дин Ненад Ђорђевић упутио је присутне у историјске околности у којима је Диана Будисављевић започела своју “Акцију” (термин којим је она назвала организовање спасавања и збрињавања деце), а затим указао на најбитније црте из њене биографије. На крају свог излагања истакао је да је ово био јединствен случај спасавања великих размера у Европи и да овакво дело може и нас да инспирише.

Након ових беседа глумци Милош Крстовић и Дарија извели су сценски приказ читања одломака из Дневника Диане Будисавављевић и писама родитеља. Ово извођење употпунио је студент свирањем композиције на хармоници. Нарочиту радост овом догађају уприличила су деца из подмлатка КУД-а из Драгобраће који својим присуством нарочито указивали на значај дела Диане Будисављевић.

Овом догаћају су поред посетилаца присусвовали и Преосвећени владика Јован шумадијски, ректор Зоран Крстић протојереј-ставрофор, братство Саборног храма и заменик шефа мисије амбасаде Израела у Србији г-дин Итај Милнер.

Јереј Зоран Врбашки