ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ЦВЕТКАМА

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ЦВЕТКАМАНа дан Светих мученика Флора и Лавра и преподобног Јована Рилског 31. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог апостола Павла у Цветкама.

Повод за ово сабрање је 200 година од јуначког пострадања Јована Курсуле, Карађорђевог војводе из Првог српског устанка, чији се гроб налази у порти цветачке цркве.

Епископу Јовану су саслуживали седморица свештеника и двојица ђакона. На литургији је Владика одржао поучну беседу на јеванђелску тему. Поука се састојала у томе да се никаква наша дела неће моћи сакрити, јер Богу је све познато. Зато смо као људи и хришћани дужни да стражимо над својим животом и делима, да ходимо и живимо по јеванђелским заповестима и упутствима како бисмо достигли у спасење. Бог не врши никакву присилу над нама, већ нас позива да слободном вољом изаберемо спасење, јер је човек створен за живот вечни и бесмртност. Рај и живот вечни човек зачиње у свом срцу и души овде на земљи слободним избором и богоугодним начином живљења.

Још је Владика напоменуо да нас Господ учи да не треба страховати од оних који убијају тело, већ од онога који може и душу и тело погубити у паклу. Где је љубави нема страха! Такву велику љубав према Богу и роду имао је и славни јунак и војвода Јован Курсула који је положио живот свој на Олтар Отаџбине за крст часни и слободу свога народа у боју на Делиграду 1813. године, потврдивши Господњу реч да неме веће љубави од те када неко положи живот свој за ближње своје.

Подсетио је Владика и на свету обавезу рађања, говорећи да не смемо бити малодушни и плашити се већег броја деце. Бог ће се постарати за свака уста, за сваки нови живот.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Потом је Владика одслужио помен на гробу Јована Курсуле и његове мајке Магдалене, и осветио спомен-собу Курсулину. На гробу Курсулином лик и јуначко дело његово осветлио је у свом говору председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ Господиин Милан Матијевић.

Тако је учињен један добар подвиг пароха цветачког протојереја-ставрофора Петра Гавриловића уз свесрдну помоћ парохијана и Друштва за чување и неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ из Краљева, да се на достојан начин сачува сећање на славног јунака српске историје.

Пригодан програм по сценарију и режији драмског уметника Мила Недељковића у порти су извели драмски уметници Горица Динуловић, Вукман Ракочевић и Зоран Церовина, као и ученици етномузикилошког одсека Музичке школе у Краљеву, под управом професора Злате Марјановић, деца из Цветака и народни гуслар Радован Пековић.

На крају је подељена трпеза љубави. Отац Петар је поздравио све присутне, посебно се захваливши Епископу Јовану за служење свете литургије, беседу, помен и освећење спомен-собе Јовану Курсули. Захвалио се и свим учесницима и помагачима у овом догађају.

протојереј-ставрофор Љубинко Костић