СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕНЧАНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕНЧАНИМАУ недељу 8. септембра, када Црква Православна прославља свете мученике Адријана и Наталију, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. великомученика Георгија у Венчанима. Пре свете Литургије, Владика је освештао ново (друго) звоно за овај свети храм, који је подигнут давне 1862. године.

Мноштво верника Венчана и околних села сабрало се око свога Епископа да би учествовали у тајни над тајнама- светој Евхаристији. Након прочитаног јеванђеља, Владика Јован је беседом поучио окупљени народ о величини и неопходности опраштања, осврнувши се на зачало јеванђеља о слузи коме је било много опроштено, а да он није хтео ни мало опростити другоме (Мт. 18, 23-35).

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

На крају свете Литургије Владика је одликовао Архијерејском граматом признања Дејана Милинковића из Венчана за несебичну помоћ Цркви Божијој у Венчанима, а потом је остао на заједничкој трпези коју је припремио надлежни парох јереј Милош Митровић са својим парохијанима.

У поподневним часовима Владика Јован је посетио село Буковик надомак Аранђеловца, где је освештао место за нови храм који ће бити посвећен светом архангелу Михаилу. Храм ће се градити у центру села, на имању Косане Видојевић, која је Цркви даривала плац за изградњу храма, а своју кућу наменила да буде парохијски дом након њене кончине. Истакавши величину Косаниног дела, Владика је нагласио да се она уписала у ред великих ктитира наше свете Цркве, попут Немањића и Лазаревића, и пожелео свим мештанима да у слози и радости подижу свој храм, који ће бити као и сваки други- парче неба овде на земљи.

јереј Александар Миловановић