СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈЈавни час верске наставе у оквиру Госпојинских свечаности

Храм у Рачи посвећен светим апостолима Петру и Павлу на дан Светог великомученика Пимена 9. септембра 2013. године био је оваплоћено парче неба на земљи.

Разлог сабрања јесте Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован. Првојерарху шумадијском су салуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Обрен Стојановић и протонамесник Дејан Илић, гости из Епархије браничевске, као и јереји Милан Ћосић, Дејан Шишковић и Влада Бранисављевић уз саслужење ђакона Небојше Јаковљевића и Радета Јанковића.

Поучивши после прочитаног Јеванђеља верни народ, а нарочито велики број деце, Епископ Јован је, осврнувши се на јеванђељска блаженства, нагласио да само човек који има чисто срце може спознати Бога. Такав човек целокупан свет гледа кроз призму Божије љубави и милосрђа, а најпре види самога себе пред Богом онакав какав јесте. Он због свега тога никад неће рећи за другога човека да је грешан већ ће увек сматрати да је тај други бољи од њега, нагласио је Владика у својој беседи. Он је затим рекао за човека који нема Бога у себи да је замраченог духа и да у другоме човеку најчешће не види икону Божију већ непријатеља, уједно наводећи познате речи светог апостола Павла да је чистоме све чисто. Шумадијски Архипастир је даље говорио о томе да је улазак у сопствено срце једна од темељних хришћанских врлина, навевши речи светог Макарија Великог.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Свете Литургије, Епископ Јован је, заједно са председницом општине Рача Драганом Живановић, директором основне школе Зораном Јовановић и просветним саветницима Зораном Сретеновић и Драганом Оцокољић, присуствовао јавном часу верске наставе који је одржан у средњој школи Ђура Јакшић. У оквиру Госпојинских свечаности, корелација Просветног одбора Епархије шумадијске и школске управе града Крагујевца јесте  да се одрже јавни часови верске наставе у скоро свим основним и средњим школама на територије шумадије, а у циљу афирмације веронауке.

Тема часа је била “Богородичино коло-венац хришћанских врлина”. Час је одржао вероучитељ Саша Павловић који је говорио о животу и значају Пресвете Богородице. Учешће у часу су узели и ученици основне школе са својим ликовним и литерарним радовима, док су средњошколци били ангажовани око занимљиве презентације. На крају су деца из вртића својом спонтаношћу изазвали дуге аплаузе свих оних који су пратили овај час. Циљ часа је био упознавање са врлинским животом оне која је родила Богочовека и може се рећи да је успешно остварен.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави.

јереј Дејан Шишковић