Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ У ТОПОЛИНа дан Рођења Пресвете Богородице, Мале Госпојине, 21. септембра 2013. године, у Тополи, поводом храмовне славе, окупио се велики број житеља овога града да достојно, кроз молитву Пресветој Богомајци, принесу своје молбе Свевишњем Господу.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани свештеник младеновачки, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, Архијерејски намесник крагујевачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки са свештенством опленачког намесништва.

На Светој Литургији су певале монахиње манастира Никоља заједно са хором Опленац из Тополе.

Светој Литургији су присуствовали председник општине Топола Драган Јовановић и Господин Владимир Чушев, амбасадор Белорусије у Србији.

Верном народу са дивном беседом се обратио свештеник Дејан Пертовић, парох влакчански, у којој је нагласио неизмерену величину Пресвете Богородице као мајке над мајкама. Рођење Пресвете Богородице представља наговештај Оне која ће Несместивога сместити у утробу своју, Онога који ће спасити и васкрснути цео род људски.

После одслужене Свете Литургије, традиционално, као и сваке године уследила је литија улицама града Тополе. Испред СО Топола је пресечен славски колач, а затим код споменика палим борцима у Првом светском рату одржан је помен. Литија је затим окончана сечењем славског колача испред храма Рођења Пресвете Богородице, после чега је уследио ручак и послужење за верни народ који је уприличен од стране црквене општине тополске и свечара Горана Михаиловића из Тополе.

Остоја Пешић, ђакон