Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСубота 19. октобра 2013. године остаће урезана у срцима верујућег народа у Смедеревској Паланци и уписана у анале епархије шумадијске као дан освећења храма Светог Деспота Стефана Високог, који се налази у парку истоимене болнице.

Владика је приликом освећења храма положио у Часну Трпезу честице моштију Св. Великомученика Косовског Кнеза Лазара, и архијерејском Литургијом уз саслуживање свештенства епархије шумадијске и појање црквеног хора из Смедеревске Паланке, предао свештенству и верном народу нови храм.

У својој беседи владика шумадијски истиче значај освећења храма, истичући да је храм ништа друго до парче неба на земљи. Круг ове болнице је први који је у епархији шумадијској добио свој храм, тако да је ово место сада добило и духовну болницу и нека Господ молитвама Светога Деспота Стефана Високог и Светог великомученик косовског Лазара бди над онима који лече и који се лече. Даље, епископ се захвалио свима, а првенствено онима од којих је настала идеја да се на овом месту подигне храм, представницима болнице и свештеницима. Преосвећени владика је посебно истакао архијерејског намесника протојереја-ставрофора Николу Гвоздића, који је уложио изузетан труд око изградње овога храма.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Владика је од срца заблагодарио свима који су помогли да се храм доврши, и одликовао орденом СПЦ Светог Деспота Стефана Лазаревића: Будимира Стаматовића и Борислава Јелића.

Орденом Вожда Карађорђа одликовани су: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Никола Гвоздић, др Милан Бркић, др Периша Јовановић, др Живорад Јовановић, Живојин Станковић и Наташа Милосављевић.

Архијерејском граматом признања одликовани су: Мирко Талијан, Ивица Станковић и Саша Гајић.

Архијерејском граматом захвалности одликовани су: Даница Пејановић, Братислав Радојевић, Милутин Кокотовић, Ђорђе Ђорђевић, СО Велика Плана, предузеће Крокус ДОО, предузеће ДМ Инвест, предузеће Цементни производи и предузеће Беомаркинг.

Ненад Петровић, јереј