Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА У СЕЛЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА У СЕЛЕВЦУУ недељу 1. децембра 2013. године, када Црква прославља Свете мученике Платона, Романа и Варула Отрока Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Св. Духа на апостоле, у Селевцу.

Епископу су саслуживали свештеници архијерејском намесништва јасеничког. Свог владику дочекао је верни народ овог села, како би са својим Архипастиром поделио радост Литургијског сабрања у ове почетне дане божићњег поста. И заиста, било је то сабрање у којем су сви једнодушно учествовали. На позив Владике сав народ је одговарао на Светој Литургији, предвођен дечијим хором при овоме храму.

Тумачећи Јеванђељску причу Преосвећени Владика је рекао да су молитве које приносимо из срца, из срца у коме је Бог, у којем живе љубав и мир, молитве које Бог прима. Из нечасног и нечистог срца не само да Бог не види прима молитве, него и човек срца испуњеног мржњом не зна ни да се моли. Како је потресно данашње Јеванђеље, где Господ у земљи Гадаринској среће човека умно болног, или како би наш народ рекао човека поседнутог ђаволом. Такав човек није имао мира, јер нема мира ако у срцу човеком није Бог, него демон. Тог човека стално нешто гони. Па, погледајмо браћо и сестре око себе и у себе, па кад видимо да нисмо мирни, све нам смета, и отац и мајка, дете, комшија - јер не можемо тражити мир око себе, ако га немамо у себи. А мира без Бога нема. Његов је мир једини прави мир. И данашње Јеванђеље нам описује човека без мира, који се пати и мучи. Данашња јеванђељска прича је и страшна и утешна. Страшна, јер видимо како демон има огромну силу, а утешно јер видимо да та његова сила пред Богом постаје несила.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Литургијско сабрање настављено је Трпезом љубави, коју је припремило братсво овог храма са својим парохијанима.

јереј Ненад Петровић