ИЗЛОЖБА – 200 ГОДИНА ЊЕГОША

ИЗЛОЖБА – 200 ГОДИНА ЊЕГОШАУ сали Епархијског дома поред Саборне цркве у Крагујевцу, у уторак 17. децембра 2013. године,  поводом 200-те годишњице од рођења једног од највећих српских песника, владике и владара Црне Горе - Петра II Петровића Његоша, отворена је изложба вајара Милована Бекоње.

Изложба носи назив „200 година Његоша“ и у Његошеву  част се говорило о настанку ових радова, значјау Његошевих дела из угла уметности, философије, историје и религије.

Отварању изложбе су присуствовали аутор изложбе Милован Бекоња, Славица Величковић, Александар Стаменковић, Ђоко Остојић, Светолик Лазовић и Предраг Обровић, који је певањем химне отворио ову изложбу.

Изложбу је отворио сам аутор и иницијатор овог окупљања. Након тога Одломак из есеја „Рат земаљски, рат небески“ прочитао је проф философије, књижевник и прозаиста Александар Стаменковић. Славица Величковић, професор књижевности и песникиња, прочитала је песме посвећене Његошу познатог крагујевачког и српског песника, преводиоца, прозаисте и књижевног критичара. Публици се обратио и Ђоко Остојић, професор књижевности, прозаист и песник, упознајући публику са Његошевим животом.

На крају је уз гусле цео овај догађај уобличио Светолик Лазовић, члан Гусларског друштва Карађорђе из Крагујевца.

Нешто о аутору

Бекоња Милован је рођен 1949. године у Калуђеровицима (Прибој). Вајањем и дуборезом се бави 42 године. Израдјује иконе и протрете у дуборезу, скулптуре у дрвету и предмете примењене уметности.

Ј.Б.