ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ПРОБЛЕМ ЗЛА"

У оквиру вишегодишњег труда Духовног Центра Саборне Цркве у Крагујевцу Свети Новомученици Крагујевачки, који ради са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, и у оквиру традиционалне јесење трибине, 6. децембра 2006. године, организована је промоција књиге Проблем зла, новопредстављеног у Господу, Никоса А. Мацукаса, професора догматике из Грчке. О овој значајној богословској студији коју је са грчког језика превео Силуан Јакшић, и која је изашла на светлост дана захваљујући Епархији шумадијској, говорили су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије Светог Јована Златоуста и професор Богословског факултета у Београду; и г. Саша Миленић, философ и књижевник.

 

Проблем зла КрагујевацПосле сећања на живот и дело професора Мацукаса са кратким освртом на његово плодно богословско стваралаштво о. Зоран Крстић је дао реч уваженом г. Саши Миленићу да са филозофског аспекта објасни проблем зла. У свом исцрпном и вредном предавању г. Миленић је истакао да у античкој философији има основа и примеса јудео–хришћанског погледа на проблем зла, те да је велика заблуда да античка философија говори да су у основи света четри елемента. Основа света је једно и из тог једног постаје мноштво. Постоје два погледа на постојање света: антички да је свет  савечен Богу и онај хришћански став да је Бог Творац света. Најбитнија чињеница која је и неколико пута наглашена је та да зло није онтолошка категорија и да појава зла постаје реалност онога тренутка када се човек одвоји од Бога. У том контексту, предавач је нагласио нарцисоидност као последицу одвајања од Бога. После освртања на антички и хришћански поглед на свет и категорију зла, г. Миленић је говорио о Карлу Марксу и његовом учењу о злу који је говорио да је капитал највећи идеал савременог човека и на тај начин дао основу за стварање нових идола и нове врсте идолопоклонства.

После веома занимљивог предавања о категорији зла, уследило је предавање протојереја-ставрофора др Зорана Крстића. “Оно што хришћани двадесет векова знају јесте да када говоримо о злу говоримо о тајни безакоња, говоримо о сили која није наивна, о сили која неће да одступи тек тако, о нечему против чега се треба борити.То је оно што данашњи човек тешко увиђа. О томе нам управо говори и ова књига. Живот јесте борба , тј. савладавање свих сила које нас вуку у небиће, тј. у пропаст у непостојање које нам често изгледа привлачно јер не можемо да порекнемо да постоји изопачена привлачност зла која нас вуче у непостојање. Када говоримо о Богу ми говоримо о животодавцу. Све оно што јесте живот, у чему живот напредује јесте добро. А све оно што поништава живот што га вуче у непостојање јесте зло. Ми се, као хришћани, никада не можемо сложити да је Бог творац зла, јер не постоје два начела - добро и зло, већ постоји само Господ који ствара све добро.”

Као домаћин ове духовне радости у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован је подсетио да морамо помагати једни другима као што је Христос помогао нама, а то значи да узмемо бреме другог човека, свог ближњег, да узмемо његов проблем и да видамо његову рану као своју. Зло је настало када се човек одвојио од Истине, када се одвојио од Бога. Када помажемо другом човеку да победи зло у исто време ми помажемо и себи, јер не треба да гледамо само на свој проблем, него и на проблем другога као на проблем заједнице, а Литургија то управо јесте. То је пут Христов и ка Христу који је васкрсао и показао нам да ћемо и ми васкрснути.

На крају разговора о књизи, Преосвећени Владика шумадијски Г. Јован захвалио се предавачима и позвао све заинтересоавне на следеће предавање које организује Духовни Центар Саборне Цркве у Крагујевцу - Свети Новомученици Крагујевачки.

јереј Горан Мићић