СЕДНИЦА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ И ШУМАДИЈСКОГ ПРВОЈЕРАРХА У ЛАЗАРЕВЦУ

СЕДНИЦА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ И ШУМАДИЈСКОГ ПРВОЈЕРАРХА У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 17. jануара, када наша Света Црква прославља Светих Седамдесет Апостола и Светог Јевстатија I, архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали архијерејски намесници Епархије шумадијске, ректор богословије „Свети Јован Златоусти“, др. Зоран Крстић, протојереј-ставрофор, секретар ЕУО Епархије шумадијске, Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор и тројица ђакона. Повод за ово Литургијско сабрање, била је редовна седница архијерејских намесника Епархије шумадијске и шумадијског Првојерарха.

У надахнутој беседи окупљеним верницима Владика Јован је поручио да je једино Богочовек Христос врата и храна бедсмртности и сама бесмртност људском бићу. Без Христа и Цркве Христове ништа људско не може бити спасено. Црква је велики дар Господа, одбрамбени зид који човека штити од опасности. У Христу и Цркви његовој налазимо врата којима улазимо у Живот вечни. Вечна Истина Божија и Милост, Правда Божија и Љубав, Доброта и Мудрост Божија су оно чиме се храни боголика душа човекова и богочежњиво биће човеково. Љубав Божија оплемењује и човека истинском љубављу. У дане божићне радости и предпразанства Богојављања, Бог је загрлио човека и човек Бога овом спасоносном љубављу.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После Литургије Епископ Јован и Архијерејски намесници Епархије шумадијске упутили су се у заједницу „Земља живих“, у Брајковцу, где их је дочекао духовник заједнице Александар Новаковић, протојереј-ставрофор, са својим штићеницима. Пошто су обишли имање заједнице, отац Александар је присутне упознао са историјатом заједнице, начином рада са оболелима од болести зависности, као и о успешности овог метода у односу на друге начине лечења болести зависности. После седнице која је одржана у трпезарији заједнице за госте је приређена Трпеза љубави, трудом и залагањем оца Александра Новаковића и Архијерејског намесника Колубарско-посавског Златка Димитријевића, протојереја-ставрофора.