СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕКрагујевац, 24. фебруар 2014. године

Саопштење за јавност

Заседање чланова Епархијског савета Шумадијске епархије одржано је 24. фебруара 2014. године у Крагујевцу, у дану када Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Власија и Светог великомученика Ђорђа Кратовца. Чланови овог управног тела Цркве Божије у Шумадији најпре су се сабрали око свога архијереја, Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, који је у Саборном крагујевачком храму Успења Пресвете Богородице служио Свету Литургију, ту непоновљиву службу захвалности Творцу у нашим настојањима да будемо достојни светиње живота. Током Литургије произнесене су молитве Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2013. године.

Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, председник Епархијског савета, заседање је отворио извештајем о свом архипастирском деловању током претходне године, односно о томе како је вршио своју Богом поверену свештеничку, учитељску и пастирску власт на подручју своје дијецезе.

Литургијска сабрања која су срж спасењске мисије Цркве и која су све посећенија од верног народа, и у претходном периоду била су приоритет архипастирског рада. Такође, брига о потребитима, пре свега о онима који тешко подносе животне недаћа и све присутније сиромаштво, била је свакодневна обавеза Епископа Господина Јована. У своме извештају о прошлогодишњим битним догађајима у Шумадијској епархији, Владика је истакао и чињеницу да је по Божијем благослову био у прилици да пет кандидата рукоположи у ђаконски и тринаест кандидата у свештенички чин. У Епархији током 2013. године освећене су црква Пресвете Богородице-Живоносни Источник у Дреновцу, црква Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у Дражевцу, црква Светог Стефана Високог-болничка капела у Смедеревској Паланци и црква Светог Николаја Жичког у манастиру Денковцу. Чињеница да је Епископ Господин Јован и током претходне године био администратор Жичке епархије није утицала на остваривање раније договорених активности.

Члановима Епархијског савета више пута током трајања седнице предочено је да се пре свега верни народ сусреће са великим материјалним тешкоћама, што последично доводи да тога да новца недостаје и за несметано функционисање неких црквених општина и других институција у оквиру Цркве. Међутим, Шумадијска епархија је успела, уз неопходну штедњу, да расходе покрије планираним приходима. Томе је, свакако, допринело и изузетно добро пословање централног епархијског продајно-складишног центра, преко кога црквене артикле набављају и манастири и црквене општине на ширем подручју наше Цркве.

И све остале делатности које се обављају у Шумадијској епархији, као што су верска настава у основним и средњим школама, издавање књига у Издавачкој установи “Каленић”, излажење епархијског часописа Каленић, функционисање епархијске радио станице Златоусти и епархијске “Поклоничке агенције” добиле су позитивну оцену чланова Епархијског савета, уз сагласност свих да се свака од ових делатности може још више унапређивати.

Имајући у виду већ помињане материјалне тешкоће које ће сигурно карактерисати и будућа времена, Епархијски савет Шумадијске епархије упутио је препоруку Епархијском управном одбору да овим питањима посвети нарочито пажњу, у смислу да се у свим областима послује што економичније. Управни одбор биће обавезан и да дефинише модел по којем ће се управљати шумама које је држава вратила манастирима Шумадијске епархије.

ПРЕДСЕДНИК ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА

ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

Ј О В А Н

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН