ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГУ недељу 30. марта 2014. године, исповест свештенства је по већ устаљеном обичају обављена у Старој Цркви у Крагујевцу након вечерње службе. Исповедник је био прота Милан Борота који је у својој беседи апеловао на свештенике и њихову свест да исповести приступе одговорно.

Сутрадан у понедељак 31. марта 2014. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију Пређеосвећених дарова у храму Св. Јоаникија Девичког у Бресници уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва Лепеничког. Након причешћа свештенства, Владика Јован је одржао беседу у којој је нагласио да грех има многа обличија која човека могу довести у такву заблуду, да он може помислити да је у праву. Зато је неопходна послушност Цркви, којом можемо да препознамо грех и који нас онда неће завести на странпутицу.

Исповест је завршена читањем рада „Смисао Божанске Литургије“ који је написао протођакон Мирослав Василијевић. На ову тему свештеници су дискутовали покрећући најразличитија литургијска питања, од проблема „приватне литургије“, преко различитости литургијских типова до проблема присуства/одсуства благодати над свештенослужитељима.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након овог скупа Епископ шумадијски Г. Јован освештао је земљиште у Трмбасу где је свештеник Драган Васиљевић са црквеноопштинским одбором покренуо обнављање храма на темељима раније цркве, који потичу из XIV или XV века. Владика је вернима поручио да приступају једном послу који Бог не додељује свим људима и свим генерацијам, те да је један овакав подухват – обнављање храма велика част.

Овим је исповест свештенства у току Великог поста 2014. година окончана.

протођакон Мирослав Василијевић