БЛАЖЕНИ КОЈИ ПЛАЧУ ЗА БОГОМ И ВЕЧНИМ ЖИВОТОМ

БЛАЖЕНИ КОЈИ ПЛАЧУ ЗА БОГОМ И ВЕЧНИМ ЖИВОТОМУ понедељак 2. јуна, када наша Света Црква прославља светог мученика Талалеја и преподобног Стафана Пиперског, Његово Преосвештенство епископ шумадијски и администратор жички Господина Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, изасланик Светог Архијерејског Синода на полагању матуре у крагујевачкој богословији, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-стафрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, као и ђакони, Горан Анђелковић, Александар Сенић и Милош Ђурић.

Својим појањем Литургију су увеличали матуранти крагујевачке богословије предвођени професором Немањом Старовлахом.

Преосвећени владика је у својој беседио укратко упознао окупљене вернике са животом преподобног Стефана Пиперског. У наставку своје беседе, владика Јован је тумачио блаженства, и при том главни акценат ставио на речи Госпдње: „Блажени сте који сада плачете, јер ћете се насмејати“ (Лк 6, 21). Плач је благослов који човек дибија од Бога. Али то није сваки плач, већ само онај у коме човек плаче и оплакује своје грехе, када плаче за Богом и живото вечним. Сваки други плач извире из нашег егоизма и наше палости, јер човек сажаљева себе, а заборавља на Бога.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Свете Литургије, Преосвећени владика је посетио братсво овога светог храма.

ђакон Милош Ђурић