СВЕЧАНО ИСПРАЋЕНЕ МОШТИ СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ ИЗ ЧАЧКА

СВЕЧАНО ИСПРАЋЕНЕ МОШТИ СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ ИЗ ЧАЧКАУ петак, 06. јуна 2014. Године, после Свете Архијерејске Литургије коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор жички Господин Јован  свечано су испраћене мошти Светог владике Николаја жичког и охридског из Чачка у престони град Епархије шумадијске Крагујевац.

Свете мошти су дошле у Чачак у недељу 01. Јуна 2014. године и сваки дан су служене Свете Литургије, молебни канони и акатисти овом великом Божијем угоднику. Свештеници наше Цркве даноноћно су чували мошти, док су на десетине хиљада верника нашег града као река непрестано долазили на поклоњење Светоме Николају молећи се за здравље и спасење свих нас.

У уторак, 03. јуна на поклоњење је дошао и Његово Преосвештенство Епископ канадски Георгије у пратњи архимандрита Авакума, игумана манастира Лелић.

Истог дана у 18.00 часова служен је молебан за све бездетне брачне парове, које Господ још није удостојио таквог благослова.

У среду, 04. јуна у 18.00 часова служена је Света Тајна Јелеосвећења, како би Господ молитвама Светога Николаја подарио свим тешко оболелим исцељење.

У четвртак, 05. јуна у 22.00 часова служен је молебан за све вернике који желе да ступе у Свету Тајну брака, а који промислом Божијим још нису ступили у ову свету заједницу.

Верујући народ својим присуством на свим овим богослужењима показао је да наш град није духовно мртав, већ заиста духовно жив, а Свети Владика Николај својим присуством пробудио је ових дана  заспале српске душе још једном ,подсетивши нас све на Царство Небеско и живот вечни.

У петак, 06. јуна у 07.00 часова служена је Света Архијерејска Литургија коју је слижио Епископ шумадијски и Администратор жички Г. Јован. После Свете Литургије мошти су у пратњи Епископа и свештенства нашег храма ношене у овчарске манастире – Ваведења Пресвете Богородице, Вазнесења Христовог и Преображења Христовог како би манастири које је Свети Владика подизао и обнављао поново благословио својим присуством. Монаштво је на челу са својим настојатељима светих обитељи свечано са духовом радошћу дочекало свога Светог Архипастира целивајући Његове нетљене мошти.

На путу за Крагујевац мошти су накратко биле у Цркви Светог цара Константина и Јелене у приградском насељу Чачка - Коњевићима, где је Свети Владика долазио и служио за време свога столовања.

Свете мошти су испраћене из жичке епархије око 14.30 часова у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована и старешине чачанске Цркве протојереја Ивана Пауновића.

Јереј Марко Мирковић, секретар ЦО Чачак