Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У КАЛУДРИ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У КАЛУДРИУ четвртак, 12. јуна 2014. године, када Црква Божија прославља преподобног Исакија Далматског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован осветио је обновлљени храм посвећен преносу моштију светог Николаја Мирликиског Чудотворца у Калудри.

Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Бојан Димитријевић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Мирослав Филиповић, протонамесник Саша Огњановић, јереј Иван Јовановић, протођакон Небојша Јаковљевић и протођакон Иван Гашић.

Давне 1885. гoдине била је изгрaђена мала Црква брвнара, а 1970. године јe изграђена зиданица на којој су неуморно радили мештани Калудре, који су према својим могућностима помогли изградњу храма. Како обнову храма, тако и све што је било потребно ради вршeња богослужења у овој малој светињи, поклонио је господин Радмило Јеличић са својом породицом.

По благослову епископа одликовани су истакнути доброчинитељи. Орденом Вожда Карађорђа је одликован господин Радмило Јеличић, а граматом захвалности су награђени: протојереј Милутин Николић, председник општине Рековца господин Предраг Ђорђевић, господин Зоран Савић, господин Александар Милојевић и надлежни свештеник јереј Слободан Савковић.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након освећења храма служена је Света Литургија. У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике да величина храма није битна и да храм не може бити мали него душа човекова која нема Бога у себи и у свом срцу. Посебну пажњу је обратио на то да храм спаја и зближује људе једне са другима и са самим Богом и да веру не сведочити само речима, него и делима. По завршетку свете Литургије уприличен је пријем званица у новоподигнутом трпезару, а затим и гозба љубави која је спремљена несебичном љубављу свих парохијана, а посебним доброчинством гoсподина Радмила Јеличића.

Слободан Савковић, јереј