Одштампајте ову страницу

СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЈ И ВАРНАВА- СЛАВА ЦРКВЕ У РАНИЛОВИЋУ

СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЈ И ВАРНАВА- СЛАВА ЦРКВЕ У РАНИЛОВИЋУПразник светих апостола Вартоломеја и Варнаве, ове 2014. године Господње, прослављен је свечано у аранђеловачком селу Раниловић, у коме је храм посвећен овим великим апостолима Христовим. Пуноћа радости и прослављања храмовне славе овог села огледа се у Архијерејском приношењу Богу Свете Евхаристије, коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства орашачког намесништва.

Током свете Литургије, Владика Јован је честитао храмовну славу верноме народу и истакао неопходност да свеукупно наше живљење мора да извире из свете Литургије и да се њоме освећује. Наша вера, сви црквени обреди које обављамо и сав наш живот ако није испуњен и освећен светом Литургијом, онда у њима нема пуноће, нема ни спасења. А да би наш живот био олитургисан, морамо примити Духа Светога који освећује све. Али, не само примити кроз крштење и свето причешће, већ га и сачувати кроз цео свој живот. Примимо ли уместо Духа Светога духа овога света, онда у нама нема места ни за Бога, ни за ближњега, већ само за нашу гордост и себичност.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након причешћивања светим Тајнама Христовим, којима је приступило мноштво деце и одраслих, Владика Јован је пререзао славски колач остао на заједничкој трпези љубави, коју је приредио надлежни парох протонамесник Драган Нагулић, са својом породицом и верницима села Раниловић.

јереј Александар Миловановић