Одштампајте ову страницу

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋУ суботу, 05. јула 2014. године, када Црква Божија прославља преподобну Анастасију Српску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић; протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић; протојереј Драгослав Цветковић; протојереј Мирослав Филиповић; јереј Ненад Милојевић и протођакон Небојша Јаковљевић.

У току Свете Литургије Преосвећени Владика је рукопроизвео мати Анастасију у игуманију манастира Благовештења у Дивостину. Литургијско појање увеличао је црквени хор светог великомученика кнеза Лазара из Крушевца. Светиј Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике о тајни хришћанског живота, тајни Богопознања и тајни Христознања. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао да човек постаје хришћанин када прими Духа Светог. По завршетку свете Литургије пререзан је славски колач. По резању колача уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј