Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА ВРБИЧКЕ ЦРКВЕ

ХРАМОВНА СЛАВА ВРБИЧКЕ ЦРКВЕПразник Сабора Светог архангела Гаврила свечано је прослављен у Аранђеловцу, будући да је јадан од храмова у овом граду под Букуљом посвећен овом великом архистратигу небесних бестелесних сила. Тим поводом, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски, Г. Јован служио је у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу празнично бденије уз саслужење више свештеника орашачког намесништва.

Након бденија, владика Јован је бираним речима честитао храмовну славу братству храма и верницима који су се окупили у великом броју и нагласио да се увек требамо молити за помоћ Божију која нам је преко потребна, јер сами, без помоћи Божије не можемо ништа учинити, подвукавши у наставку беседе да се требамо трудити да се удостојимо да нам Господ каже - ја сам са тобом, а онда не може нико против нас. У наставку предпразничног славља приређено је послужење за Епископа, свештенство и чланове црквеног одбора у ресторану Грб.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На дан славе, 26. јула Свету Литургију је служило девет свештеника шумадијске Епархије. Овим молитвеним сабрањем началствовао је архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, док је празничну беседу окупљеним верницима произнео јереј Зоран Алексић, парох у Међулужју код Младеновца. Након трократног опхода око храма свечано је пресечен славски колач и освећено славско жито док је у порти храма у извођењу локалних фолклорних група приређен пригодан културно-уметнички програм. Литургијско славље је настављено свечаним ручком за све присутне у сали црквеног дома. За славску трпезу се побринуо Јован Крстић са породицом, који је био овогодишњи домаћин славе. Иначе, брат Јован дуги низ година живи и ради у Канади где је врло активан у црквеном животу парохије у Отави.

Протојереј Милован Ранковић