ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ петак, 25. јула 2014. године, када Црква Божија прославља свете мученике Прокла и Иларија и Икону Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јеромонах Тихон, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Драган Петровић и протођакон Небојша Јаковљевић.

За време свете Литургије обављена је света тајна крштења и том приликом крштено је петоро деце: Марко, Александра, Мирослава, Предраг и Јована. Литургијско појање увеличао је октет из Крагујевца. Светој Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили, као и ново крштени са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене о значају крштења за човека и примање Духа Светога. Даље у својој поуци Преосвећени је говорио о важности иконе Пресвете Бодородице Тројеручице у хришћанском животу Цркве, тако и сваког хришћанина посебно. По завршетку свете Литургије уприличен је чин резање славског колача, а затим пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј